Dienas notikumu apskats

ASV apšaudē pieci ievainotie, arī kongresmenis

Dienas notikumu apskats

Turcijas tiesa ir piespriedusi septiņu gadu cietumsodu ANO tiesnesim

Cīņa pret pirātisko televīziju uzņem apgriezienus – sākti vairāki kriminālprocesi

Cīņa pret pirātisko televīziju uzņem apgriezienus – sākti vairāki kriminālprocesi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sabiedrības informēšana un aktīva tiesībsargājošo iestāžu darbība ļāvusi salīdzinoši neilgā laikā būtiski samazināt nelegālās maksas televīzijas izplatību. Tiek lēsts, ka gada laikā nelegālās maksas televīzijas skatītāju skaits ir sarucis teju par piektdaļu. Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa likvidējusi divas nelegālās televīzijas translēšanas stacijas un apturējusi vēl vairāku nelegālo pakalpojumu sniedzēju darbību. Pret pirātiskās televīzijas pakalpojumu sniedzējiem sākti vairāki kriminālprocesi.

Pēc neatlaidīgiem kabeļtelevīzijas operatoru, telekompāniju un citu legālā satura ražotāju un izplatītāju mudinājumiem valdība, veidojot šā gada budžetu, atvēlēja papildu līdzekļus – nepilnus 200 000 eiro – nelegālās maksas televīzijas apkarošanai. Līdzekļi likti lietā, ne tikai izveidojot septiņas jaunas štata vietas Valsts policijā, bet arīdzan izveidojot īpašu mācību kursu, kuru Valsts policijas koledžā apguvuši vairāk nekā 20 Valsts policijas pārstāvji un četri Finanšu un ekonomisko noziegumu apkarošanas prokuratūras prokurori.

„Katrā reģionā ir izveidota atsevišķa štata vieta vecākā inspektora amatam, kura pienākumos ietilpst tieši darbs, kas saistīts ar nelegālās televīzijas un audiovizuālā satura apkarošanu,” pastāstīja Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Dmitrijs Homenko.

“Mums ir vesela virkne gan represīvo, gan preventīvo instrumentu. Mēs veicam administratīvās pārbaudes un, konstatējot administratīvā pārkāpuma sastāvu, mēs uzsākam administratīvā pārkāpuma lietas. Vēršoties pie sadarbības partneriem un precizējot kaitējumu, ja kaitējums, kas nodarīts, ir būtisks, mēs uzsākam izmeklēšanu un vēršamies pret nozieguma izdarītājiem ar kriminālprocesuāliem līdzekļiem,” skaidroja Homenko.

Informāciju par pirātiskās televīzijas pakalpojumu sniedzējiem Valsts policija saņemot ne tikai no biedrības „Par legālu saturu!”, bet arīdzan no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) un iedzīvotājiem, norādīja Homenko.

„NEPLP rīcībā ir informācija no sūdzībām, ko viņi saņem no iedzīvotājiem par nelegāliem kabeļoperatoriem. Un, protams, mēs saņemam daudz anonīmas informācijas uz mūsu e-pastu par gadījumiem, kad klienti saņem nekvalitatīvu pakalpojumu un viņiem ir aizdomas, ka viņi tiek apzināti maldināti un saņem nelegālu saturu,”  atklāja  Homenko.

Biedrības „Par legālu saturu!” vadītāja Dace Kotzeva spriež, ka izvērstā sabiedrības informēšanas kampaņa jau devusi augļus.

„Iedzīvotāji ir apzinājušies, ka, nokļūstot šo nelegāļu rokās, viņi apdraud arī savu personisko datu drošību, jo šīs nelegālās mājaslapas un nelegālā vide rada vairākus draudus, ne tikai to, ka tiek izmantots nelegāls saturs,” norādīja Kotzeva.  

Pēdējo sešu mēnešu laikā Valsts policija pārbaudījusi divdesmit kabeļtelevīzijas operatoru darbību, apturējusi divu lielu nelegālo televīzijas programmu straumēšanas servisu darbību, kā arī ierosinājusi septiņus kriminālprocesus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti