Panorāma

Atbalsta stingrākas prasības VID darbiniekiem

Panorāma

Pētīs, kāpēc biežāk ņem darba nespējas lapas

Cīņa ar PVN karuseļiem

Cīņā ar PVN karuseļiem varētu noteikt papildu nosacījumus luksusa auto iegādei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ne tik ātri, kā solīts, tomēr pamazām uz priekšu virzās arī cīņa ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) shēmām, kas ļauj iegādāties dārgas luksus klases  automašīnas, nenomaksājot nodokļus. Atbildīgie dienesti turpina apmainīties ar iespējamiem risinājumiem, bet pagaidām atturas prognozēt, kad tie tiks ieviesti dzīvē.

Kad pirms nepilnām divām nedēļām Valsts ieņēmuma dienesta (VID) un Ceļu satiksmes drošības dienesta (CSDD) vadītāji vienojās par paņēmieniem, kas ļautu izskaust PVN karuseļus dārgu luksus auto iegādes procesā, Andris Lukstiņš  norādīja – nu atliek vien VID sagatavot kritērijus, kurai automašīnu grupai jāpievērš uzmanība.

VID izstrādātos kritērijus, piemēram, īpaši uzraugāmo automašīnu klasi un izdošanas gadu, CSDD saņēma pagājušās nedēļas beigās. Nu uz VID nosūtīta atbildes vēstule – ar priekšlikumu par datu apmaiņas sistēmu abu iestāžu starpā, kā arī CSDD versiju par to, kā izskaust vienas automašīnas atkārtotu reģistrāciju Latvijā īsā laika periodā, kas ir būtiska tā saukto PVN karuseļu sastāvdaļa.

“Pēc pirmreizējas reģistrācijas Latvijā trīs mēnešu laikā, ja gribēs atsavināt transportlīdzekli juridiska persona, tad vajadzēs saņemt šo VID atļauju. Līdzko mēs saņemsim no Pētersones kundzes vai VID akceptu, tad reāli mēs nākamajā dienā varam ieviest šos pasākumus [attiecībā] uz VID definēto riska grupu,” norāda CSDD direktora vietnieks Ēriks Piternieks.

Valsts ieņēmumu dienests sola CSDD priekšlikumu izvērtēt jau šonedēļ, gan norādot – lai to izvērtētu no juridiskā viedokļa, būs nepieciešams vairāk laika.

Ilgāks laiks gan būs nepieciešams, lai sakārtotu auto tirdzniecības nozares uzraudzību, jo, kā norāda CSDD, tur nepieciešamas likumdošanas izmaiņas.

Plānots rosināt ar likumu aizliegt tirgot Latvijā nereģistrētas automašīnas, kas šobrīd notiek, piemēram, ar interneta sludinājumu palīdzību. Tas varētu tikt atļauts vienīgi reģistrētiem tirdzniecības uzņēmumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti