Cilvēki aktīvi maina latus pret eiro - monētas uz bankām nes spainīšos un kastītēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jaunā gada pirmā darba diena atnākusi arī ar rindām bankās un pasta nodaļās, kur cilvēki steidz samainīt iekrājumus no latiem uz eiro. Pagaidām gan viss notiekot gludi, cilvēki ir saprotoši un arī eiro krājumu netrūkst, tomēr bankas atgādina - ar skaidras naudas maiņu nav jāsteidzas, jo to varēs pagūt vēl vairākus mēnešus.

Tāpat iedzīvotājiem jābūt iecietīgiem, jo jaunās eiro monētas ir izaicinājums arī darbiniekiem, tāpēc apkalpošana var būt lēnāka.

„Diena bija diezgan spraiga. Tagad vēlreiz jāpārliecinās, vai viss pareizi gājis," Latvijas Radio atzina Lutriņu pasta nodaļas vadītāja Skaidrīte Olbačevska. Lutriņos atrodas viena no 302 pasta nodaļām, kur līdzās bankām turpmākos trīs mēnešus varēs mainīt skaidru naudu no latiem uz eiro. Mazajā pasta nodaļā netālu no Saldus naudas mainītāju ceturtdien nav trūcis.

„No rīta rinda bija diezgan [liela], bet ilgi nebija jāstāv. Pirmā atnāca pagasta pārvalde mainīt naudiņu, tad paju sabiedrības „Lutriņi" kasierīte atnāca naudu samainīt. Mums ir arī pansionāts „Ābeles", nāca pansionāta iemītnieki mainīt naudu. Un arī nāca cilvēki, kam jau bija eiro," stāstīja Olbačevska.

Rindas bijušas arī Mārupes pasta nodaļā, bet kā pastāstīja nodaļas vadītāja Sandra Freiberga, daudzi pēc brīvdienām nāk vienkārši pēc pasta pakalpojumiem un lielas ažiotāžas nav. Cilvēki ar humoru atceroties laikus, kad bija jāstāv rindās.

„Jaunā un vidējā paaudze jau ir sagatavojusies. Ir, kam ir mājās vēl kādi uzkrājumi metāla naudā. (..) Papīra naudas mainīšana jau lielu laiku neaizņem. Lielāku laiku aizņem tie, kas atnes, piemēram, 100 latus monētās," sacīja Freiberga, atzīstot, ka ceturtdien bijuši arī tādi gadījumi. Tāpat kāda kundze uzstājusi, ka grib atlikumu saņemt tikai latos, un operatorei ilgi nācies skaidrot jauno kārtību.

Daudzās banku filiālēs ceturtdien rindās jāstāv pusstundu un pat stundu. Lai gan komercbankās latus pret eiro mainīs vēl līdz jūnija beigām, daudzi grib to izdarīt jau tagad. Lielākoties tie ir ļaudis, kas banku ikdienā nelieto, skaidro „SEB Bankas" Preiļu filiāles vadītāja Ināra Kalvāne. „Apmēram 80-90% darījumu šodien ir tie, kas veic skaidras naudas apmaiņu. Mājās uzglabātos latus maina pret eiro un nes viņus prom. [..] Ir arī ievērojams monētu pieplūdums," atzina Kalvāne.

Daudz latu monētu gan iedzīvotāji, gan veikalnieki uz banku nes arī Liepājā, stāstīja „Swedbank" finanšu centra "Liepāja" vadītājs Jānis Tūliks. „Ratiņos gluži neved, bet spainīšos, maisiņos, kastītēs, nāk ar visām krājkasītēm. Tā nu jau ir ikdienišķa parādība, kam mēs esam gatavi," pauda Tūliks.

„Lielākā daļa klientu ir tādi, kas nolēmuši savus pēdējos neiztērētos naudas uzkrājumus samainīt uz eiro, bet tas naudas daudzums ir tāds kā tūlītējai laišanai apgrozībā. Ja runājam par lielajiem uzkrājumiem, kur summas ir mērāmas tūkstošos latu, tad tās liela daļa nogulst un paliek kontos. Bet līdz kādiem 500 latiem, ja skaidrā naudā atnes, tad arī skaidrā naudā aiznes prom," atklāja Tūliks.

Lai gan eiro informācijas kampaņa bijusi plaša, ir gadījumi, kad cilvēki bankās gribējuši mainīt, piemēram, Vācijas eiro monētas pret Latvijas, jo kādam pat veikalā teikts, ka pieņems tikai Latvijas eiro ar tautumeitu. Bet Latvijā var maksāt ar visu 18 eirozonas valstu eiro monētām, kam otrā pusē tikpat labi var būt arī, piemēram, Igaunijas kontūra, Somijas lācenes vai Romas pāvesta profils.

Eiro Latvijā ieviesa 2014.gada 1.janvārī, bet vēl divas nedēļas iedzīvotāji var norēķināties arī latos, bet atlikumu saņems tikai eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti