Panorāma

Aicina rūpīgi izvēlēties saules paneļu uzstādītājus

Panorāma

Latvijas konsuli Ukrainā: Ceram uz bruņojumu

Zemes dienests aktualizē kadastrālās vērtības

Cik liels nākamgad būs nekustamā īpašuma nodoklis? Aktualizētas kadastrālās vērtības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Cik liels nākamgad būs nekustamā īpašuma nodoklis? Pašvaldības un zemes īpašnieki to var sākt rēķināt jau no pirmdienas, jo Valsts zemes dienests aprēķinājis un publicējis prognozētās kadastrālās vērtības 2023. gadam. 

Kadastrālās vērtības jaunajos aprēķinos Valsts zemes dienests ņem vērā nekustamo īpašumu stāvokli uz 2022. gada 1. jūniju.

Ar Saeimas lēmumu kadastrālās vērtības Latvijā plānots saglabāt nemainīgas līdz pat 2025. gadam, tāpēc nekustamo īpašumu prognozētā kadastrālā vērtība ir vienāda ar spēkā esošo. Taču, ja šogad mainījušies zemes vienības vai būves raksturojošie parametri tad arī kadastrālā vērtība tiek pārrēķināta.

Valsts zemes dienestā informēja, ka tie ir gadījumi, kad zemei, piemēram, ir noteikts cits lietošanas mērķis vai apgrūtinājumi, vai arī noteikti citi meža zemes saimnieciskās darbības ierobežojumi un tamlīdzīgi. Savukārt ēkām, piemēram, mainīts ēkas lietošanas veids, nolietojums vai ēkas apjoma rādītāji, kā rezultātā mainījusies ēkas kopplatība.

"Jūs esat veikuši īpašuma renovāciju, piebūvējuši vēl vienu stāvu vai nomainījuši jumtu, tad noteikti kadastrālā vērtība pieaugs.

Ja esat kaut ko nojaukuši, tad kadastrālā vērtība samazināsies. Ja jums zemei ir parādījies apgrūtinājums, piemēram elektrolīnija vai jauns ceļš iet gar zemi, tad jūsu zemes vienībai kadastrālā vērtība samazināsies," stāstīja Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore Vita Narnicka.

Kadastra pieaugums skars arī atsevišķus lauku zemju īpašumus platībā virs 3 hektāriem, kuriem noteikta speciālā kadastrālā vērtības – katru gadu tā pieaug par 10%. Izmaiņas attiecas uz apmēram 6% no visām lauku zemes vienībām, kurām jāpiemēro speciālā vērtība. Tas ir saistīts ar faktu, ka 2016. gadā ieviesta speciālo kadastrālo vērtību sistēmu lauku zemēm, kuru platība ir lielāka par 3 hektāriem. Speciālo vērtību noteica uz 10 gadiem – līdz 2025. gadam, un tās pieaugums ik gadu nedrīkst pārsniegt 10% no iepriekšējā taksācijas gada speciālās vērtības. Speciālās vērtības ir noteiktas ārpus Kadastra informācijas sistēmas. 

Nekustamā īpašuma nodokli aprēķina pašvaldība no Valsts zemes dienesta noteiktās nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Ar Zemes dienesta aprēķinātajām kadastrālās vērtības prognozēm var iepazīties e-pakalpojuma portālā "Kadastrs.lv".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti