Rīta Panorāma

NBS Štāba orķestra estrādes ansambļa mūzikas albuma prezentācijas koncerts

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Iespēja atbrīvoties no nelielām parādsaistībām

Cik aktīvi iedzīvotāji izmanto iespēju atbrīvoties no «ātro kredītu» parādiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz šim personām, kuras nespēja segt savas parādsaistības, vienīgā iespēja no tām atbrīvoties bija maksātnespējas pasludināšana. No šī gada fiziskām personām ir iespējams pilnībā dzēst salīdzinoši nelielas parādsaistības, proti, līdz 5000 eiro, kas radušās "ātro kredītu" dēļ. Kā iespējams atbrīvoties no šādiem parādiem, un cik aktīvi iedzīvotāji šo iespēju izmanto?

No šā gada 1. janvāra personām, kas atbilst trūcīgā vai maznodrošinātā statusam, ir iespēja dzēst savas parādsaistības, kuras radušās  no patērētāja kreditēšanas līgumiem jeb, vienkārši sakot, ātrajiem kredītiem. Dzēšamo parādsaistību minimālais apjoms ir 500, maksimālais 5000 eiro. Cita veida parādsaistības šādā veidā nevar dzēst.

"Ja, piemēram, parādsaistības ir lielākas par 5000 eiro, tad šis risinājums neder, ir jādomā par maksātnespēju. Otrs piemērs, komunālo pakalpojumu parādi. Ar šo procedūru parādus nevarēs dzēst," stāstīja Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka.

Lai dzēstu parādsaistības, kas radušās no patērētāja kreditēšanas līgumiem, ir jāizpilda vairāki nosacījumi. Piemēram, parādnieka vidējie ienākumi mēnesī pēdējā gada laikā nesasniedz valstī noteikto minimālo mēneša darba algu. Vismaz trīs mēnešus jābūt piešķirtam maznodrošinātā vai trūcīgā statusam. Parādniekam vismaz gadu jābūt Latvijas nodokļu maksātājam vai arī mūsu valstī jāsaņem pabalsti vai pensija.

"Tas nav tā, ka man nav darba, aiziešu un paņemšu kādu kredītu, un pēc tam valsts mani atbrīvos no parādsaistībām. Tā tas tomēr nebūs," stāstīja Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes locekle Katrīna Baltalksne.

"Tā nav vienkārši dāvana no valsts puses, kuru ir vienreiz dzīvē iespēja izmantot. Šī procedūra sevī ietver arī finanšu pratības kursus un apmācību. Mērķis ir trūcīgajām un maznodrošinātajām personām palīdzēt tikt galā ar neizpildītajām saistībām un parādīt ceļu, kā šādas saistības, kas acīmredzot neatbilst cilvēka finanšu iespējām, šīs kļūdas vairāk netiktu pieļautas," piebilda Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja.

Lai gan interese par šo iespēju esot liela, pagaidām procesu esot uzsācis pavisam neliels cilvēku skaits. Iemesli ir vairāki, sākot ar to, ka likums ir jauns, un beidzot ar parādnieku nevēlēšanos kaut ko darīt lietas labā.

"Ir tādi parādnieki, kuri atnāk un saka notāram, "lūk, es esmu. Īsti nezinu kam un cik daudz esmu parādā, bet es esmu parādā, jo man ik palaikam kāds atsūta brīdinājumus. Atbrīvo mani". Tad, kad zvērināts notārs sāk izskaidrot, ka jāizdara tas, tas un tas – tev būs jāapmeklē finanšu pratības kursi, tev būs jāiet uz sociālo dienestu, tu nedrīksti uzņemties jaunas parādsaistības, – tā uzreiz vēlme to darīt daudziem noplok," atzina Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektors Gatis Litvins. "Jāiet ir pie sev tuvākā zvērināta notāra atbilstoši savai dzīvesvietai, kurš vispirms sniegtu konsultācijas, izstāstītu par visu to, kam ir jāatbilst, un kas ir jāizdara, lai varētu atbrīvoties no šīm parādsaistībām."

Tādā veidā atbrīvoties no parādiem persona var tikai vienu reizi. Ja pēc pāris gadiem atkal būs izveidojušās līdzīgas parādsaistības, šo iespēju izmantot vēlreiz nebūs iespējams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti