Dienas ziņas

Mācītājs, kurš glezno

Dienas ziņas

Ādažos notiek lidmodeļu "gaisa kaujas"

Ciblas novadā attīstās jaunie lauksaimniecību attīsta jauni cilvēki

Ciblas novada «Grantos» attīsta gaļas liellopu audzēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas austrumu pierobežā esošajā Ciblas novadā līdztekus graudkopībai un piena lopkopībai strauji attīstās gaļas lopu audzēšana. Viena no lielākajām Šarolē tīršķirnes vaislas liellopu saimniecībām pieder Ritvaram Tronam. Viņš apguvis jūrnieka profesiju, tomēr nevis kuģo pa pasaules okeāniem un jūrām, bet nolēmis palikt dzimtajā pusē.

Dzimis un audzis lauksaimnieku ģimenē – tā par saimniekošanu un gaļas liellopu audzēšanu Ciblas novada Lucmuižā stāsta Ritvars Trons. Ritvaram ir 27 gadi, mācījies Latvijas Jūras akadēmijā, tomēr jau kopš bērnības mīlējis laukus, tāpēc papildus ieguvis lauksaimniecisko izglītību. Zemnieku saimniecība “Granti” dibināta 2004.gadā, bet gaļas lopi te ievesti pirms pieciem gadiem.

"Tēvs man ir lauksaimnieks. Brālis ir saistīts arī ar lauksaimniecību. Brālim arī ir lauku saimniecība, arī nodarbojas ar govīm. Faktiski mani vecvecāki ir saistīti ar lauksaimniecību. Tā ir jau iedzimta profesija," saka "Grantu" saimnieks Ritvars Trons. "Te koki, kalni, lejas, ezers, pilsēta pāri kalnam. Smuki viss! Katru rītu celies, paskaties uz lopiem – zaļā zālē ganās. Uzreiz pozitīvisms dzīvē rodas."

64 Šarolē tīršķirnes liellopi, tostarp 30 zīdītājgovis, šodien ganās aptuveni 60 hektārus lielā laukā. Visi lopi nāk no Elzasas reģiona Francijā. Līdz šim grūtības radušās ar to šķirnes vaislas statusa saglabāšanu. Lai arī liellopu izcelsmes sertifikāti visā Eiropas Savienībā ir vienādi, Latvijā, ievedot vēršus no citas valsts, atkal jāveido jauni dokumenti.

"Tā ir lielākā problēma: sanāk, man divas reizes jāsamaksā par vienu bulli. Un otra problēma tā, ka faktiski biedrības, asociācijas diktē savus noteikumus. Izveido savus, bet nebalstās pēc Ministru kabineta noteikumiem," turpina Trons.

Lielāko daļu liellopu ganāmpulku atražošanai iepērk lauksaimnieki no Latgales reģiona, nesen viens bullis pārdots atpakaļ uz Franciju. Cena katram liellopam ir individuāla: Latvijā vidēji, sākot no 3000 eiro, Francijā tā var sasniegt pat 40 000 eiro. Nozares attīstība gan atkarīga arī no citās valstīs notiekošā: nesen Turcijā palielināts ievedmuitas nodoklis, kas ietekmē arī Latvijas eksporta izmaksas. Par spīti tam, Ritvars ir apņēmības pilns ganāmpulku tikai palielināt.

"Šajā laikā, kad graudu cenas ir diemžēl diezgan zemas, vajag aizdomāties, vai tajā kūdrainajā tīrumā, kur šādā lietainā vasarā nevarēs iebraukt ar kombainu, vai ir vērts tur audzēt graudaugus? Varbūt tur vienkārši ielaist liellopus un noganīt un dabūt tos pašus ienākumus no hektāra kā no graudiem," spriež saimnieks.

Šobrīd jaunais lauksaimnieks plāno izveidot mazjaudas kautuvi, lai papildus vaislas materiālam pārdotu arī gaļu. Pērn Ritvars saņēmis Ciblas novada uzņēmēju balvu kā gada eksportētājs un pateicību nominācijā par sakoptāko uzņēmumu.

Lauksaimnieks uzsver - Ciblas pusē saimnieko arī citi jauni cilvēki, kas rūpēsies par lauksaimniecības tradīciju saglabāšanu novadā un visā Latgales reģionā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti