Dienas ziņas

Rīgā piestāj vides aizsardzības vēstnesis – Noasa vilciens

Dienas ziņas

"Rammstein" koncerta dēļ gaidāmas izmaiņas satiksmē

Uzņēmējus neapmierina jauno kases aparātu kvalitāte

Cēsu uzņēmējus neapmierina jauno kases aparātu kvalitāte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jau divus gadus visiem tirgotājiem Latvijā būtu jāstrādā ar kases aparātiem, kuriem kontrollentes vietā ir fiskālā atmiņa un kuri atbilst jaunajām tehniskajām prasībām. To paredz ieilgusī kases aparātu reforma, ko Valsts ieņēmumu dienests (VID) sola pabeigt šogad. Patlaban obligāto prasību izpildījuši aptuveni 90% tirgotāju, tostarp arī uzņēmēji no Cēsīm, kuri gan reformas jēgu neizprot un nav apmierināti ar jauno kases aparātu kvalitāti. 

Uzņēmēja Diāna Dančauska rāda veco kases aparātu, kas joprojām ir darba kārtībā, taču nu jau divus mēnešus vairs netiek lietots. Pēc tam, kad VID to izslēdza no kases aparātu reģistra, nācās iegādāties jaunu. Uzņēmēja vēlējās pirkt kases  sistēmu, taču tā tolaik vēl nebija sertificēta. Nu ikdienā viņa izmanto šo CHD modeli, kas funkcionalitātes ziņā esot tāds pats, kādu lietoja pirms 25 gadiem, uzsākot biznesu. Kases aparāts esot nepraktisks un būtiski sarežģī ikdienu.

"Atceļot vecos kases aparātus un saliekot mūs visus vienā groziņā ar lielajiem, kas kaut kādus čekus nesit, un ēdinātājiem, man liekas, ka tas bija nepareizi. Vajadzēja tomēr kaut kā diferencēt to visu un tiešām saprast, kurš šmaucas, kurš ne," saka uzņēmēja Dančauska.

Arī vairāk nekā 40 tirgotāji Cēsu tirgū, kuri kases aparātus nomainīja tam paredzētajā termiņā, reformā ir vīlušies. Tā kā vēl pirms diviem gadiem kases aparātu atbilstības kontroles sistēmas izveide kavējās, viņi bija to 18 000 uzņēmēju vidū, kuri iegādājās jaunus modeļus, ko vēlāk VID tomēr atzina par neatbilstošiem.

Ražotāji savu kļūdu izlaboja, tiesa – par uzņēmēju līdzekļiem. Jaunajos kases aparātos viņi turpina ieguldīt joprojām.

"Tas mūsu rīcībā ir nedaudz vairāk par gadu, un šajā laikā mēs jau nomainījām bateriju, kura izbeidzās. Nomainījām adapteri, kurš noplīsa vienkārši. Tiem, kam paveicās garantijas laikā, ka aparāts noplīsa, tiem par velti salaboja, tiem, kam nepaveicās, tie maksāja naudu. Tirgum nepaveicās, mēs maksājām naudu," skaidro SIA "Cēsu tirgus" valdes loceklis Arkādijs Suškins.

Cēsu uzņēmēji uzskata, ka kases aparātu nomaiņa ēnu ekonomiku nemazinās, jo negodīgajiem tirgotājiem tik un tā paliek iespēja darījumu nereģistrēt, neizsniedzot čeku. VID gan norāda – mērāmi ieguvumi ir.

"Tas ieguvums ir apmēram 6,4% – palielinājums tieši deklarētajam apgrozījumam. Nodokļu summa būs mazāka procentos, bet attiecīgi, protams, ir. 

Otrs liels ieguvums – mēs nekur, kur ir jaunās iekārtas, neesam redzējuši, ka būtu bijusi iejaukšanās programmatūrā,"

norāda VID Elektronisko kases aparātu kontroles daļas vadītāja Aiva Sotniece.

VID patlaban diskutē arī par jaunas reformas nepieciešamību, kases aparātos paredzot tādu programmatūru, kas datus par reģistrētajiem darījumiem tiešsaistē nogādātu VID sistēmās. Cēsu uzņēmēji uzskata, ka jādod iespēja novecot esošajiem kases aparātiem, turklāt jaunas reformas daudzi mazie uzņēmēmumi nepārdzīvotu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti