Dienas ziņas

Pieaug interese par ēku renovāciju

Dienas ziņas

Latvijai – pastiprināta kontrole naudas atmazgāšanas apkarošanā

Cēsīs norisinās forums "Latvijas vērtības"

Cēsu uzņēmēji forumā «Latvijas vērtības» akcentē darbaroku trūkumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Cēsīs trešdien, 22.augustā, aizvadīts forums "Latvijas vērtības", kurā iedzīvotājiem bija iespēja izteikt savu viedokli par nodarbinātību, sociālajiem pakalpojumiem un dzīves vidi Vidzemes reģionā. Tostarp diskutēts par darbinieku trūkumu un arī to, kādi pakalpojumi nepieciešami cilvēkiem, kuri gatavi Latvijā atgriezties no dzīves ārzemēs.

Foruma "Latvijas vērtības" uzmanības centrā ir cilvēks un nodarbinātība. Cēsīs strādājošie uzņēmēji akcentē darbinieku trūkumu uzņēmumos un atzīst, ka jau pieraduši darbā ņemt cilvēkus, kurus jāapmāca un kuriem nav iepriekšējas pieredzes.

"Es esmu sapratis, ka vienkārši fiziski cilvēku trūkst, jo visi ir aizbraukuši vai nu uz ārzemēm, vai uz Rīgu no Cēsīm, jo Cēsis bija tā pilsēta, kur visvairāk aizbraucēju ir.

Ļoti maz, kas grib atgriezties. Man šobrīd strādā viens turks, kas no Turcijas atbraucis, vietējos cilvēkus ļoti grūti atrast," atzīst "Ewart woods" vadītājs Maksims Jekimovs.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībā (LBAS) atzīst, ka situācija atsevišķos reģionos ir ļoti atšķirīga. Šobrīd LBAS strādā pie ģenerālvienošanās panākšanas būvniecības nozarē. Viens no vienošanās mērķiem ir panākt darba algas pieaugumu būvniecības nozarē strādājošajiem.

"Vajadzētu virzīties uz to, lai reģionu darba samaksa būtu konkurētspējīga ar Rīgu, bet tas nozīmē, ka valstij ir tomēr papildus jāiegulda gan infrastruktūrā, ne tikai ceļu infrastruktūrā, arī tādās lietās kā elektrības pieslēgumi. Tur, kur varētu būt darba vietas, vajadzētu vienoties ar "Latvenergo", lai to aktīvāk pievieno, nodrošina. Varbūt arī atsevišķos gadījumos ar "Latvijas gāzi" kādam sadarbības projektam ir jābūt. Bet galvenais tomēr ir Latvijā kopumā celt to darba samaksu, un tad arī automātiski tā pieaugs reģionos," lēš LBAS vadītājs Egils Baldzēns.

Foruma mērķis ir apkopot idejas, pozitīvos piemērus un izprast situāciju visos Latvijas reģionos. Šādu pat forumu "Latvijas Nacionālo vērtību fonds" pirms nedēļas organizēja Ludzā. Vēl priekšā forumi Jelgavā, Liepājā un Rīgas reģionā, pēc kuriem visu iegūto informāciju plānots apkopot un publiskot.

"Bezdarbs arī pastāv, bet tas ir reģionāli ļoti atšķirīgs, tādēļ  ir iespēja veicināt iekšējo migrāciju, lai aizpildītu darbaspēka trūkumu, protams, emigrācijas plūsmas mazināšana un reemigrācijas veicināšana, kur mēs esam trešdaļu, varbūt ne trešdaļu, bet 20% savu tautiešu pazaudējuši. Uz laiku, es tā ceru," sprieda "Latvijas Nacionālo vērtību fonda" valdes priekšsēdētājs Egils Cīrulis.

Foruma organizatori jau secinājuši, ka nodarbinātība ir cieši saistīta ar dzīvojamā fonda problēmām un to, kādus pakalpojumus pašvaldības piedāvā ģimenēm ar bērniem.

Īpaši tas tiek akcentēts, runājot par emigrējušajiem cilvēkiem, kuri būtu gatavi atgriezties Latvijā no ārzemēm.

Foruma organizatori uzskata, ka jau ar izdarītiem secinājumiem par darba un sociālās vides attīstību Latvijā būtu noderīgi doties pie latviešiem ārzemēs, lai tos informētu par šī brīža iespējam, kā arī uzklausītu no Latvijas emigrējušo cilvēku viedokli.

Forumu cikls "Latvijas vērtības" noslēgsies septembra beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti