Cēsu novadā paaugstināto NĪN likmi laikus ekspluatācijā nenodotām ēkām piemēros no 2023. gada jūlija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Cēsu novadā paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi laikus ekspluatācijā nenodotām ēkām piemēros no 2023.gada 1.jūlija, liecina pašvaldības paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Cēsu novada dome šā gada 21.aprīlī ir pieņēmusi saistošos noteikumus "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Cēsu novadā", kas paredz, ka būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās būves vai būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

Pašvaldība, veicot grozījumus saistošajos noteikumos, paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi par būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, piemēros ar 2023.gada 1.jūliju.

Kā vēstīts, atbilstoši esošajiem normatīvajiem aktiem, no šā gada 1.oktobra būvēm, kurām tiks pārsniegts maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums, var piemērot paaugstinātu nodokļa likmi 3% apmērā no zemes vai ēkas kadastrālās vērtības.

Astoņi gadi, kas ir maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš līdz būvju nodošanai ekspluatācijā, tika noteikti 2014.gadā Būvniecības likumā un ar šo likumu saistītajos Ministru kabineta noteikumos "Vispārīgie būvnoteikumi", lai veicinātu īpašumu sakārtošanu un novērstu situācijas, kad ekspluatācijā nenodotās ēkas īpašnieki jau izmanto.

Likums skar dzīvojamās mājas, saimniecības un vēl cita veida ēkas, kurām būvatļaujas izsniegtas pirms 2014.gada 1.oktobra un kurām nebija norādīts maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš. Ja būvatļauja saņemta pēc 2014.gada 1.oktobra, tajā jau tika norādīts konkrēts objekta maksimālais būvdarbu termiņš.

Tas nozīmē, ka visām būvdarbu stadijā esošajām ēkām, tostarp ēku pārbūvēm, noteikts vienots maksimālais termiņš, kad objekts ir jānodod ekspluatācijā - ne vēlāk kā astoņu gadu laikā, skaitot no atzīmes saņemšanas būvatļaujā par būvdarbu sākšanu. Savukārt būvēm, kurām veikts paredzētās darbības ietekmes uz vidi novērtējums, noteikts īsāks termiņš - pieci gadi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti