Dienas ziņas

Līvānos zviedru valodu apgūst tiešsaistē

Dienas ziņas

Top mūzikas ieraksts Vasilija Sinaiska vadībā

Cēsīs no makulatūras ražo ekovati

Cēsīs no makulatūras ražo ekovati

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Cēsīs atrodas viens no diviem uzņēmumiem Latvijā, kurā no makulatūras tiek ražota ekovate. Paralēli tam uzņēmumā eksperimentē ar tetrapaku un zemas kvalitātes papīra pārstrādi, radot preces pēc Čehijas ražotāju piemēra. Pieprasījums pēc ekovates ar katru gadu aug, bet pasaules tirgū grūti konkurēt ar sintētisko produktu ražotājiem, jo tie ir ietekmīgāki.

Edžus Cābulis uzņēmējdarbību sāka 2011.  gadā, uzreiz pēc ekonomiskās krīzes. Tolaik bija salīdzinoši viegli atrast telpas uzņēmējdarbībai un lietotas iekārtas iegādāties no skandināvu uzņēmējiem, bet aktīva darbība sākta pirms četriem gadiem, jo ilgs bijis sagatavošanās process.

Līdz tam uzņēmējs pats atkritumus pat nešķiroja, bet nu zina visu par kartona, avīžu un tetrapaku sastāvdaļām un to pārstrādi un ražo siltumizolācijas materiālu.

Arī pakaišus mājdzīvniekiem un granulas asfalta maisījumiem, tāpat mulču, ko gan ražo tikai eksportam.

"Runājot par ekovati, nu droši vien, ka neviens tā nepateiks un nepierādīs, bet ekovatei "C" sertifikātu vēl joprojām nevar iegūt tikai tāpēc, ka kaut kas visu laiku aizķeras Briselē kabinetos, kaut vai tādi sīkumi. Ar lieliem gigantiem ir grūti cīnīties," saka SIA "Balticfloc" vadītājs Cābulis.

Latvijā šī nozare vēl ir salīdzinoši maz attīstīta, ekovati ražo Cēsīs un vēl kādā uzņēmuma Daugavpilī. Čehu uzņēmēji, piemēram, dienā pārstrādājot tik daudz makulatūras, cik Cēsīs mēneša laikā, tas ir vidēji 150 tonnas. "Tā popularitāte materiālam 'ekovate' ir saistīta tieši ar to, cik ražotāju uz vietas ir," piebilst uzņēmuma vadītājs.

Liela daļa no pārstrādājamā materiāla nāk no Krievijas. 

Tiek pārstrādātas arī Latvijā ražotās avīzes. Tām ir augsta kvalitāte, bet cena augstāka par spīti tam, ka transporta izdevumi ir zemāki. 

Uzņēmējs centies sākt sadarbību ar igauņiem, bet kaimiņi igauņi drīzāk par zemāku cenu pārdos avīzes savējiem nekā citu valstu uzņēmējiem, pat ja tie sola vairāk.

"Mēs piedalāmies arī makulatūras vākšanas konkursā sadarbībā ar "Zaļo jostu"," stāsta Cābulis.

Tiek pārstrādāti arī atgriezumi no tipogrāfijām. Šobrīd netiek pārstrādāts kartons. Bet eksperimenti notiek ar citiem salīdzinoši grūti pārstrādājamiem materiāliem, piemēram, tetrapakām.

"Tas, ko mēs turpmāko gadu laikā veidosim, būs šādas plāksnes, kas arī ir siltumizolācijai, kur tiks apvienota kaņepju šķiedra un zemas kvalitātes makulatūra," nākotni ieskicē SIA "Balticfloc" vadītājs.

Šogad Alūksnes pusē kaņepes audzē paši, tās iesētas 10 hektāru platībā, un jau rudenī tās varēs izmantot kā izejmateriālu ekovatei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti