Rīta Panorāma

Pasaules čempionāts bobslejā un skeletonā

Rīta Panorāma

Intervija ar konkursa "Supernova" finālisti, grupu "Triana Park"

Intervija ar Vjačeslavu Dombrovski

«Certus» vadītājs: 21.gadsimtā valstis konkurē ar darbaspēka nodokļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Cīņā par investīcijām starp valstīm 21.gadsimtā notiek ar darbaspēka nodokļiem, nevis ar kapitāla nodokļiem, kā tas bija iepriekš, bet Latvijas situācijā ir jādomā, kā uzlabot abas nodokļu jomās, LTV “Rīta panorāmai” sacīja domnīcas "Certus" vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka 20.gadsimtā galvenais instruments valstu konkurences cīņā bija kapitāla nodokļi, un valstis piedāvāja ne tikai zemākas likmes, bet arī visādus atvieglojumus. Kā piemēru viņš minēja Lietuvu, kur uzņēmumu ienākuma nodoklis ir 15%. bet pastāvot dažādiem atvieglojumiem un atlaidēm, uzņēmēji reāli samaksā tikai 2%.

Bet 21.gadsimtā cīņa ir  par cilvēkresursiem, darbaspēku, galvenā spēle ir par to, kurš varēs piesaistīt visvairāk cilvēkus ar lielāku produktivitāti, un šajā cīņā galvenais instruments ir darba spēka nodoklis, norādīja Dombrovskis.

Un reģionā Latvija šobrīd šajā cīņā nav konkurētspējīga, jo Lietuva iedzīvotāju ieņēmumu nodoklis ir 15%, Igaunijā – 20%, bet Latvija 23%, tāpēc šis nodoklis Latvijā būtu jāsamazina vismaz līdz 20%, pauda Dombrovskis.

Viņš gan norādīja, ka Latvijā atšķirībā no pārējās pasaules ir aktuālas abas sistēmas, Rīgā ir vairāk aktuāls jautājums par darbaspēka resursiem, bet reģionos galvenais darbavietu radītājs ir un kādu laiku arī būs rūpniecība, tāpēc jābūt abām pieejām.  

Jau ziņots, ka koalīcijas partijas konceptuāli atbalsta neapliekamā minimuma paaugstināšanu un darbaspēka nodokļa mazināšanu, bet vēlas redzēt konkrētu piedāvājumu un skaitļus, ko Finanšu ministrija pašlaik vēl tikai izstrādā. Ministrija strādā pie nodokļu politikas izmaiņu piedāvājuma, ar ko mēneša beigās iepazīstinās valdības partnerus, un viens no plāna punktiem paredz būtiski palielināt ienākumu neapliekamo minimumu - līdz 350 eiro mēnesī.

Kopš pagājušā gada Latvijā ieviests diferencētais neapliekamais minimums. Šogad visiem strādājošajiem ik mēnesi ar ienākuma nodokli netiek aplikti 60 eiro, bet mazāko algu saņēmējiem pienākas līdz 115 eiro liels neapliekamais minimums, un nesaņemto starpību viņi katra gada sākumā varēs no valsts atprasīt.

Eiropas Komisija mudina Latvijas valdību apsvērt iespējas celt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamā minimuma apmēru līdz pat minimālās mēnešalgas apmēram.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti