«Certus» ekonomists: Galvenā OECD norāde – nepietiekamais Latvijas eksports

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD nupat nākusi klajā ar vairākiem secinājumiem un ieteikumiem Latvijai, tomēr visvairāk Latvijai būtu jāieklausās OECD norādē attiecībā uz Latvijas eksportu, kas nav pietiekams. Šādu viedokli Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" pauda domnīcas "Certus" vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Domnīcas “Certus” vadītājs Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” norādīja, ka OECD savā jaunākajā pārskatā uzteikusi Latviju par to, ka no organizācijas pērn ieteiktajām reformām Latvija ir paveikusi visvairāk, proti, ir bijusi “vislabākais skolnieks” starp kopumā 35 OECD valstīm.

Tomēr, neskatoties uz to, OECD skaidri atzīmējusi: lai arī Latvijas ekonomikas izaugsme šogad būs saugstāka nekā vidēji Eiropā, tā joprojām nav pietiekami ātra, lai samazinātu atšķirības ar citām OECD valstīm.

"OECD uzskata, ka tie cēloņi galvenokārt ir tā dēļ, ka Latvijas uzņēmumi nepietiekami eksportē vai mums ir nepietiekams eksportētāju skaits, salīdzinot ar citām valstīm. OECD arī norāda uz ļoti lielām ienākumu atšķirībām, pirmām kārtām ģeogrāfiski,” klāstīja ekonomists.

Viņš norādīja, ka OECD esot pārsteidzis tas, ka tik nelielā valstī kā Latvija atalgojuma vai bezdarba rādītāji var ļoti būtiski mainīties. “Pats OECD ģenerālsekretārs bija par šo ļoti pārsteigts,” teica Dombrovskis.

OECD ieskatā, viens no šķēršļiem atšķirību mazināšanai esot problēma dzīvokļu īres tirgū. "Proti, cilvēkiem ir grūtāk pārcelties no tām vietām, kur viņi nevar atrast darbu vai kur nevar atrast darbu par pietiekamu augstu atalgojumu, uz vietām, kur darbaspēka trūkst,” teica Dombrovskis.

Vietās, kur bezdarba līmenis ir augsts, ir grūti pārdot savu mājokli, lai tā vietā varētu nopirkt citu vietā, kur iespējams atrast darbu. “Līdz ar to ir diezgan svarīgi, lai būtu iespēja īrēt dzīvokli vai māju. OECD norāda uz to, ka ar šo viņi saskata diezgan lielas problēmas. Tā mums ir zināma un ir diezgan veca,” teica Dombrovskis.

Viņš sacīja, ka Latvijai īpaši būtu vērts ieklausīties OECD ieteikumos attiecībā uz eksportu un tā veicināšanu. Organizācija šajā ziņā nākusi klajā ar vairākumiem priekšlikumiem.

“Viens liels un svarīgs bloks – augsta produktivitāte iet roku rokā ar eksportu. Spēcīgie uzņēmumi – tie ir ar augstu produktivitāti, kas var maksāt augstas algas. Tie ir arī tie uzņēmumi, kas eksportē. Es to izceltu kā galveno OECD norādījumu mums," teica Dombrovskis.

Jau ziņots, ka piektdien, 15. septembrī, organizācijas ģenerālsekretārs Anhels Gurija prezentēja OECD šā gada pārskatu par Latviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti