Cer uz Saūda Arābijas un Latvijas ekonomiskās sadarbības uzlabošanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latviju ceturtdien, 20. augustā, pirmo reizi apmeklē Saūda Arābijas ārlietu ministrs, princis Faisals bin Farhāns Āl Saūds. Vizītes laikā Persijas līča karalistes pārstāvis tiksies ar Latvijas augstākajām amatpersonām, lai apspriestu abu valstu sadarbību un starptautiskās norises. Latvijai un Saūda Arābijai ir nesena diplomātisko attiecību vēsture, bet ekonomiskās sadarbības apmēri līdz šim ir bijuši nelieli. Ir cerības, ka šodienas vizīte ļaus padziļināt ekonomisko sadarbību.

Cer uz Saūda Arābijas un Latvijas ekonomiskās sadarbības uzlabošanos
00:00 / 03:38
Lejuplādēt
Saūda Arābijas ārlietu ministrs Faisals bin Farhāns Āl Saūds šodien Rīgā tiksies ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču ("Jaunā Vienotība"). Tikšanās laikā ministri apspriedīs valstu divpusējo sadarbību, kā arī situāciju Tuvo Austrumu reģionā.

 

Vēlāk Saūda Arābijas pārstāvim paredzētas arī tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un premjerministru Krišjāni Kariņu (“Jaunā Vienotība”).

"Šī būs Saūda Arābijas ārlietu ministra atbildes vizīte Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča vizītei Saūda Arābijā pagājušā gada nogalē. Tur Rinkēviča kungs tikās arī ar Saūda Arābijas karali Selmānu Āl Saūdu.

Mums ir ļoti svarīga sadarbība ar Saūda Arābiju, jo tā ir viena no ietekmīgākajām valstīm Tuvo Austrumu reģionā.

Tā ir arī mūsu stratēģisko sabiedroto ASV galvenais sabiedrotais Tuvajos Austrumos. Tāpat jāņem vērā, ka Saūda Arābija ir G20 grupas valstu prezidējošā locekle. Līdz ar to mums ir svarīgas attiecības ar Saūda Arābiju," par gaidāmo vizīti stāstīja Ārlietu ministrijas pārstāvis Jānis Beķeris.

Valsts prezidents Egils Levits tiekas ar Saūda Arābijas Karalistes ārlietu ministru Viņa Augstību pr...
Valsts prezidents Egils Levits tiekas ar Saūda Arābijas Karalistes ārlietu ministru Viņa Augstību princi Faisalu bin Farhānu Āl Saūdu

Saūda Arābija regulāri uzklausa starptautiskās sabiedrības pārmetumus par cilvēktiesību stāvoklis karalistē. Tā ir viena no līderēm pasaulē pēc izdarīto navessodu skaita, tāpat tiek ierobežotas sieviešu tiesības.

Ārlietu ministrijas pārstāvis Beķeris, vaicāts par mūsu valsts pozīciju attiecībā uz cilvēktiesību stāvokli Saūda Arābijā, atbildēja diplomātiski.

"Protams, ka cilvēktiesību jautājumi mums gan Saūda Arābijas gadījumā, gan citu valstu gadījumā ir svarīgi. Tie vienmēr ir darba kārtībā, tiem mēs pievēršamies. Mēs paužam gan savu nostāju, gan bažas," sacīja Beķeris.

Līdz šim Latvijas un Saūda Arābijas ekonomiskās sadarbības apmēri bijuši nelieli.

Piemēram, Latvijas pakalpojumu eksporta uz Saūda Arābiju vērtība 2019. gadā bija trīs miljoni eiro. Savukārt pakalpojumu imports no Saūda Arābijas pērn nesasniedza pat pusmiljonu eiro, liecina Latvijas Bankas apkopotie dati.

Arī Saūda Arābijas tiešās investīcijas Latvijā līdz šim bijušas nelielas. Pēdējos piecos gados to vērtība ne reizi nav pārsniegusi pusmiljonu eiro.

Valsts prezidents Egils Levits tiekas ar Saūda Arābijas Karalistes ārlietu ministru Viņa Augstību pr...
Valsts prezidents Egils Levits tiekas ar Saūda Arābijas Karalistes ārlietu ministru Viņa Augstību princi Faisalu bin Farhānu Āl Saūdu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības Apvienotajos Arābu Emirātos vadītāja Inga Ulmane sacīja, ka Latvijas uzņēmumu interese par biznesa iespējām Saūda Arābijā pakāpeniski pieaug.

"Aktīvākās industrijas, kas pašlaik dodas uz šo tirgu, ir IT un tehnoloģiju sektors, no kura arī nāk lielākā daļa eksportējošo uzņēmumu, nākamā industrija ir pārtika, aktuāls ir arī medīcīnas tūrisms, farmācija," teica Ulmane.

Ulmane ir pārliecināta, ka Saūda Arābijas ārlietu ministra vizīte būs liels atspaids, lai Latvija varētu padziļināt ekonomiskās attiecības ar karalisti.

"Tuvo Austrumu valstīs amatpersonu vizītes ir liels grūdiens arī privātajā sektorā. Principā bez valsts sektora iesaistes jeb pirmā soļa speršanas privātais sektors īsti nekustas, jo neredz valsts norādi, uz kurieni doties, kādas ir prioritātes un kur būs atbalsts," sacīja LIAA pārstāve.

Latvija un Saūda Arābija diplomātiskās attiecības nodibināja 2003. gadā. Līdz šim neviena no Saūda Arābijas augstākajām amatpersonām Latviju nav apmeklējusi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti