Cenu monitorings: Septembrī cenas pieaug 9% preču un pakalpojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijā septembrī kopumā 9% preču un pakalpojumu novērota lielāka cena nekā mēnesi iepriekš, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) jaunākie cenu monitoringa rezultāti.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena pavēstīja, ka jaunākie cenu monitoringa rezultāti liecina, ka lielākajai daļai jeb 85% apsekoto preču un pakalpojumu cena septembrī, salīdzinot ar augustu, nav mainījusies, savukārt 6% novērots cenas kritums.

"Cenu izmaiņas novērotas starp dažādām precēm un pakalpojumiem dažādās Latvijas pilsētās un atšķirīgu pakalpojumu sniedzēju vidū. Salīdzinot ar iepriekšējā mēneša monitoringa datiem, cenu svārstības novērotas galvenokārt sezonas produktiem un pakalpojumiem. Periodā raksturīgs cenu samazinājums dārzeņiem saistībā ar jauno ražu, kā arī cenu svārstības viesnīcu un ēdināšanas pakalpojumiem, jo līdz 1.oktobrim vēl turpinās aktīvā tūrisma sezona," norādīja Urpena.

Pēc cenu monitoringa datiem, pārtikas produktu cenas lielākoties ir palikušas nemainīgas.

Tāpat piena produktu grupā, cenas lielākoties palikušas nemainīgas – cena nav mainījusies pienam, kefīram un biezpienam. Tomēr atsevišķiem produktiem novērots produktu grupai raksturīgais cenu pieaugums, kas iezīmējās jau jūlija un augusta cenu monitoringa rezultātos. Cena nav mainījusies arī rīsiem, griķiem, auzu pārslām, makaroniem, kā arī cepumiem, sēklu un kviešu maizēm.

Svaigas gaļas produktu grupā cenas lielākoties saglabājušās nemainīgas. Izņēmums ir svaigs cūkgaļas šķiņķis, kura cena piecos gadījumos samazinājusies par 23-30 santīmiem. Arī desu un žāvējumu produktu grupā cenas lielākoties nav mainījušas – pusžāvētām un vārītām desām, kā arī pelmeņiem un cīsiņiem cenas nav mainījušās. Cenu svārstības konstatētas vienīgi doktora desai – četros gadījumos tā kļuvusi par sešiem santīmiem dārgāka.

Urpena atzīmēja, ka zivju un zivju izstrādājumu produktu grupā cena septembrī palikusi nemainīga makrelei, svaigam lasim, kā arī siļķu rolmopšiem.

Sezonalitātes ietekmē novērotas arī cenu svārstības augļiem. Cena abos virzienos svārstījusies āboliem – atsevišķos veikalos tā pieaugusi sešu līdz 26 santīmu apmērā, savukārt citos – samazinājusies par četriem santīmiem. "Jāatzīmē, ka šeit svarīgs faktors ir tas, ka cena tiek novērota dažādu šķirņu āboliem ar atšķirīgām izcelsmes valstīm," sacīja Urpena.

Cenu svārstības novērotas arī dārzeņu grupā. Septembra cenu novērojums iezīmē iepriekšējā mēneša tendenci dārzeņu cenām samazināties. Izņēmums ir svaigi gurķi - desmit gadījumos gurķu cena pieaugusi par desmit līdz 34 santīmiem. Savukārt tomātu cena turpina samazināties – četrpadsmit gadījumos tomāti kļuvuši par desmit līdz 30 santīmiem lētāki. Lētāki kļuvuši arī burkāni, kāposti un kartupeļi – deviņos gadījumos burkānu cena sarukusi par pieciem līdz desmit santīmiem, kāposti trīspadsmit gadījumos kļuvuši lētāki par sešiem līdz 20 santīmiem, bet kartupeļi astoņpadsmit gadījumos nopērkami par četriem līdz 13 santīmiem lētāk.

Nemainīga cena saglabājusies tādiem ikdienā bieži lietojamiem produktiem kā cukurs, sāls, tēja, kafija un ūdens. Savukārt alkoholisko dzērienu grupā cenas nav mainījušās alum, sidram, vīnam, brendijam, degvīnam un viskijam. Tāpat cenas nav mainījušās arī tabakas izstrādājumiem.

Arī eļļas un tauku produktu grupā cenas lielākoties palikušas nemainīgas.

Degvielai cenas septembrī svārstījušās viena līdz četru robežās - 95 benzīna cena divdesmit gadījumos pieaugusi par vienu - diviem santīmiem, savukārt dīzeļdegvielas cena divdesmit četros gadījumos palielinājusies par vienu līdz četriem santīmiem. Taču jāuzsver, ka ša gada jūlijā pasaules biržās bija vērojams straujš naftas produktu cenu kāpums un augustā pasaules naftas produktu cenas ir stabilizējušās.

Savukārt cena abos virzienos atsevišķos gadījumos ir svārstījusies medikamentiem.

Urpena norādīja, ka pakalpojumu grupā cenas septembrī visbiežāk pieaugušas ēdināšanas pakalpojumiem.

Urpena arī pastāstīja, ka jau septembrī 48% gadījumu cenas tika norādītas eiro un lielākā daļa tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietu darbinieki bija informēti par prasību no 1.oktobra cenas norādīt arī eiro.

Viņa atzīmēja, ka septembra cenu monitoringa datu apkopojumā tika pārbaudīts arī tirgotāju un pakalpojumu sniedzēju norādītais valūtas maiņas kurss, kā rezultātā atsevišķām precēm novērotajās tirdzniecības vietās konstatēta neatbilstoša cenu konvertācija. Atšķirības pāris centu svārstībā tika konstatētas gan par labu patērētājam, gan tirgotājam.

Cenu pieraksti 120 precēm un pakalpojumiem vairāk nekā 400 tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās tiek veikti vienā dienā Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Valmierā, Jelgavā, Ventspilī un Rēzeknē.

Latvija pievienosies eiro zonai 2014.gada 1.janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti