Cenu monitorings: ceturtajā nedēļā 4,8% preču un pakalpojumu augušas cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Janvāra ceturtā cenu monitoringa rezultāti liecina, ka, salīdzinot  ar janvāra trešā cenu monitoringa datiem, 93,9 % gadījumu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas. Cenu pieaugums ir novērojams 4,8% gadījumu, savukārt 1,3 % gadījumu cena ir samazinājusies, liecina Ekonomikas ministrijas apkopotie dati.

Ministrija secina, ka arī ceturtajā janvāra nedēļā pārtikas preču cena lielākoties nav mainījusies, Konstatēti atsevišķi gadījumi, kad cena samazinājusies rudzu maizei, bet pieaugusi doktora desai un garšvielām, dārgāki kļuvuši piena produkti. Sezonalitātes ietekmē dārgāki atsevišķos gadījumos kļuvuši apelsīni, banāni un vīnogas, kā arī dārzeņi – gurķi, kāposti, sarkanie pipari un kartupeļi.

Cenas nav mainījušās saimniecības precēm, personīgās aprūpes precēm, kā arī tabakas izstrādājumiem. Atsevišķos gadījumos dārgākas kļuvušas ziepes. Janvāra ceturtajā nedēļā arī pakalpojumu cenas lielākoties nav mainījušās. Atsevišķi cenu svārstību gadījumi, kas varētu būt skaidrojami ar eiro cenu noapaļošanu, novēroti ķīmisko tīrītavu pakalpojumiem, apavu remontam, veļas mazgāšanas pakalpojumiem, ēdināšanas pakalpojumiem, kā arī baseina apmeklējumam. Pakalpojumu cenas eiro izteiksmē apaļotas abos virzienos – gan uz augšu, gan uz leju.

 Desu un žāvējumu produktu grupā cenas lielākoties nav mainījušas – cenas palikušas nemainīgas dažāda veida desām, kā arī cīsiņiem un pelmeņiem. Cenu svārstības šajā produktu grupā divos gadījumos novērotas doktora desai – tā kļuvusi dārgāka par 8 eiro centiem (4,04%).

Janvāra ceturtajā nedēļā sadārdzinājušies ir piena produkti – sešos gadījumos par 4 eiro centiem (4,08%) cena pieaugusi pienam. Astoņos gadījumos 4 eiro centu (4,76%) apmērā cena pieaugusi biezpienam. Cena saglabājusies nemainīga sviestam, margarīnam un saulespuķu eļļai.

Arī augļu grupā izteiktas cenu svārstības nav bijušas; konstatēti tikai atsevišķi cenu svārstību gadījumi. Apelsīnu cena divos gadījumos pieaugusi par 6 eiro centiem (4,96%). Trīs gadījumos cena 4-8 eiro centu apmērā (2,96%-6,30%)   pieaugusi banāniem. Trīs gadījumos cena pieaugusi arī vīnogām – cenu pieaugums novērots 53 eiro centu – 1 eiro un 3 centu apmērā (17,28%-17,32%).

Janvāra ceturtajā nedēļā sezonalitātes ietekmē ir sadārdzinājušies dārzeņi. Divpadsmit gadījumos dārgāki kļuvuši gurķi – to cena pieaugusi 10 – 21 eiro centa apmērā (5,59%-10,61%). Sešos gadījumos cenu pieaugums novērots kāpostiem – to cena pieaugusi 2-3 eiro centu apmērā (5,56%-9,09%). Sadārdzinājušies   arī sarkanie pipari – to cena divpadsmit gadījumos pieaugusi 10- 33 eiro centu apmērā (4,44%-17,19%), bet kartupeļu cena deviņos gadījumos pieaugusi 3-6 eiro centu apmērā ( 8,33%-16,67%). Tomātu cena svārstījusies abos virzienos – četros gadījumos pieaugusi par 29 eiro centiem (17,16%), bet četros citos gadījumos – samazinājusies 6-33 eiro centu apmērā (2,35%-10,58%).

Nemainīga cena lielākoties saglabājusies tādiem ikdienā bieži lietojamiem produktiem kā cukurs, sāls, tēja, kafija, ūdens un sula. Divos gadījumos par 3 eiro centiem (1,56%) sadārdzinājusies garšvielu iepakojuma cena.

Alkoholisko dzērienu grupā cenas nav mainījušās alum, sidram, brendijam, vīnam, degvīnam, viskijam un šampanietim.

 Degvielas cenas janvāra ceturtajā nedēļā saglabājušās nemainīgas.    

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti