Cenu monitorings: 86% preču un pakalpojumu cenas nav mainījušās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Ekonomikas ministrijas mājaslapā www.em.gov.lv publicēti marta mēneša cenu monitoringa rezultāti, kas salīdzināmi ar februāra mēnesī veiktā monitoringa rezultātiem. Cenu salīdzinājuma rezultāti liecina, ka no 1837 preču un pakalpojumu ierakstiem absolūtais vairākums - 1580 jeb 86% preču un pakalpojumu cenas nav mainījušās, 144 jeb 8% precēm un pakalpojumiem ir novērota mazāka cena, bet tikai 113 jeb 6% precēm un pakalpojumiem marta mēnesī ir novērota lielāka cena nekā februāra mēnesī. Cenu izmaiņas novērojamas starp dažādām precēm un pakalpojumiem dažādās Latvijas pilsētās un atšķirīgu pakalpojumu sniedzēju vidū, kā arī cenas mainījušās pārdošanas veicināšanas un sezonalitātes ietekmē.

Cenu kritums marta mēnesī novērots degvielai (par 2,13%), atsevišķiem dārzeņiem un augļiem, piemēram, gurķiem, burkāniem, apelsīniem, vīnogām (kritums vidēji par 8,10%), lielākais cenas kritums novērots frizieru pakalpojumiem – par 25%. Savukārt lielākais cenu kāpums marta mēnesī novērots saldajiem pipariem (par 26,05%), āboliem „Janagold” (11,24%) un taksometra pakalpojumiem (kāpums par 11,23%).

Marta mēneša cenu novērojums tika veikts 2013.gada 18.martā. Iegūtie rezultāti ir apkopoti datu formātā un sagatavoti, lai būtu iespēja salīdzināt cenu izmaiņas starp februāra un marta periodiem. Janvāra izmēģinājuma mēnesis salīdzinājumā nav iekļauts, jo pēc to rezultātiem tika būtiski precizēts preču un pakalpojumu saraksts. Salīdzinājums tiek veikts starp vienādām precēm un pakalpojumiem pēc to norādītās pamatcenas, bet akcijas cena salīdzinājumā netiek ņemta vērā.

Cenu monitorings ļauj patērētājiem salīdzināt dažādu preču un pakalpojumu pieejamību un cenu dažādās tirdzniecības vietās, kā arī redzēt to izmaiņas mēnešu griezumā. Cenu monitoringa rezultāti publicēti Ekonomikas ministrijas mājaslapā: http://www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=30844.

Kā zināms, patēriņa cenu monitorings ir viens no Latvijas Nacionālā eiro ieviešanas plānā iekļautajiem pasākumiem. No š.g. janvāra līdz septembrim cenu monitorings tiks veikts reizi mēnesī; no šī gada 1.oktobra līdz 31.decembrim cenas tiks novērotas četras reizes mēnesī. Cenu monitoringu plānots veikt arī 2014.gadā. Patēriņa cenu monitoringa veikšanas galvenais mērķis ir novērot cenu svārstības pirms eiro ieviešanas un tās laikā dažādās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās.

Cenu monitoringa ietvaros tiek novērotas cenas maizes un labības izstrādājumiem, gaļai, zivīm un to izstrādājumiem, augļiem, dārzeņiem, tējai, kafijai, atspirdzinošajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, mājokļa komunālajiem pakalpojumiem un remontam, medicīniskajiem produktiem, transporta pakalpojumiem, sakariem, presei, atsevišķiem izklaides pasākumu izdevumiem, kā arī ēdināšanas, finanšu, tūrisma, personīgās aprūpes un citiem pakalpojumiem (precīzs preču un pakalpojumu saraksts ir pielikumā). Cenu pieraksti 120 precēm un pakalpojumiem vairāk nekā 400 tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās tiek veikti vienā dienā Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Valmierā, Jelgavā, Ventspilī un Rēzeknē.

Informācija par monitoringa rezultātiem ir publiski pieejama Latvijas iedzīvotājiem Ekonomikas ministrijas mājaslapā internetā, kā arī eiro projekta mājaslapā www.eiro.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti