Centrāltirgus «cigarešu mafijas» apsēstās teritorijas kiosku nojaukšana aizkavējusies dokumentu kārtošanas dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Janvāra vidū, kameru priekšā un ar buldozeriem fonā pozējot Rīgas vadībai un iekšlietu ministram, ar vērienu tika sākts nojaukt ilggadējā nomnieka "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsēta" kioskus. Tajos jau gadiem bija ieperinājusies visiem labi zināmā tā dēvētā cigarešu mafija, kam Rātsnams pieteica karu pēc problēmas izgaismošanas Latvijas Televīzijā. Taču nu jau apaļu nedēļu kiosku nojaukšanas darbi ir apstājušies.

Centrāltirgus «cigarešu mafijas» apsēstās teritorijas kiosku nojaukšana aizkavējusies dokumentu kārtošanas dēļ
00:00 / 03:11
Lejuplādēt

Pie kiosku nojaukšanas Rīgas dome ķērās 14. janvārī – dienā, kad spēku zaudēja vēl deviņdesmitajos gados slēgtais nomas līgums. Dienu iepriekš tirgotāji pameta kioskus, gribētājiem tika ierādītas citas tirdzniecības vietas Centrāltirgū. Gogoļa laukumā atrodas 24 būves, no kurām puse uzbūvēta patvaļīgi bez jebkādas dokumentācijas. Tās tika nojauktas dažu nedēļu laikā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs ("Gods kalpot Rīgai") nojaukšanas pirmajā dienā jau zīmēja nākotnes plānus.

"Pēc "Rail Baltica" projekta, kā visiem zināms, šis laukums ir paredzēts kā publiskais laukums, tāpēc ilgtermiņā mēs šeit neplānojam neko taisīt. Ja rīdziniekiem ir priekšlikumi par kaut kādiem īslaicīgiem pasākumiem tirgum, kultūras pasākumiem, tad, lūdzu, griezties pie mums, piedāvāt priekšlikumus. Mēs izskatīsim un varam kopā ar Centrāltirgu atbalstīt," stāstīja Burovs.

Atlikušās 12 likumīgi uzceltās būves, kam gan beidzies ekspluatācijas termiņš, tika solīts demontēt līdz 9. martam. Tātad darbs paveicams nākamajās trīs nedēļās. Taču jau kopš 10. februāra palikušie kioski ir apjozti ar žogu, bet tehnika tur nestrādā. Rīgas Centrāltirgus vadītājs Artis Druvinieks atzīst, ka aizkavējusies dokumentu saskaņošana būvvaldē.

"Pirmais posms, kas patiesībā ir paveikts, bija posms, kas bija attiecināms uz būvēm, kurām nebija vispār nekādas dokumentācijas, tātad tās bija pilnīgi nelegālas būves. Līdz ar to tās mēs nojaucām pirmajā kārtā. Šie darbi ir pabeigti, un šobrīd mēs esam nonākuši pie otrās kārtas, kurai ir kaut kāda vismaz dokumentācija tajos senajos laikos, kad viņas tika būvētas. Tas savukārt nozīmē, ja mēs gribam rīkoties likuma ietvaros, tad mums ir jāveic viss attiecīgi pēc normatīvo aktu ieskatiem. Tātad mums ir no sākuma jāsagatavo pilnvērtīga nojaukšanas dokumentācija, jāsaskaņo viņa, un tikai pēc tam mēs varam veikt darbus, līdz ar to arī tāds pauzes moments," stāstīja Druvinieks.

Viņš cer uz darbu atsākšanu marta sākumā. Atbildot uz jautājumu par to, vai bija vērts steigties ar nelegālo būdu nojaukšanu, Druvinieks atbildēja, ka, viņaprāt, bija vērts. 

"Mēs kardināli parādījām to, ka gribam mainīt situāciju šeit, ka gribam mainīt viņu uz pozitīvo pusi. Jā, protams, ka šobrīd tas skats varbūt nav pats labākais. Bet būsim atklāti - ne viss notiek kā pasaku grāmatās.

Ir, protams, kaut kādi šķēršļi, kuri ir jāpārvar, bet mēs saprotam, kāpēc mēs to darām, un mēs saprotam, ka tas viss gala rezultātā būs pozitīvs," sacīja tirgus vadītājs.

KONTEKSTS:

Ar kardinālu pieeju Rīgas vadība klajā nāca pēc tam, kad novembrī Rīgas Centrāltirgus teritorijā Valsts policija veica vairāk nekā 80 kratīšanas un aizturēja vairākas personas. Pēc policijas kratīšanām LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" publiskoja eksperimentu, kura laikā žurnālisti iefiltrējās šajā biznesā. Noskaidrojās, kā tas darbojas un kā budžetam garām iet miljoni eiro, bet viena "točkas" saimnieka ienākumi mēnesī sasniedz 12 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti