Panorāma

Sāk īstenot kompetencēs balstītu izglītības saturu

Panorāma

Igaunijas prezidente apmeklē Somiju un Latviju

Pārmaiņas Rīgas Centrāltirgū

Centrāltirgus atbrīvojas no liela starpnieka un līgumus slēgs tieši ar tirgotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pašvaldības uzņēmums „Rīgas Centrāltirgus” oktobra beigās lauzīs līgumu ar teritorijas nomnieku, uzņēmumu SIA „Mercados”, kura pārziņā ir aptuveni 1000 tirdzniecības vietu. Centrāltirgus vadība pamato līguma laušanu ar saistību nepildīšanu. Ilggadējais tirdzniecības vietu nomnieks gan pārmetumus noraida, tirgus vadību apsūdz reiderismā un solā vērsties ar prasību tiesā. 

 Bez kases aparātiem un preču izcelsmes dokumentiem

„Nereģistrēti pārdevēji, nekārtības, nesankcionēta tirdzniecība, tirdzniecība bez čekiem un kases aparātiem.”

Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Andris Morozovs uzskaita uzņēmuma „Mercados” nomātajā teritorijā konstatētos pārkāpumus. Pēdējās pārbaudēs Valsts ieņēmumu dienests un Pārtikas un veterinārais dienests atklājuši pārkāpumus lielākoties tieši šī uzņēmuma pārraugāmajā teritorijā, stāsta Morozovs.

Tāpēc Centrāltirgus lauž līgumu, kas noslēgts līdz 2018 gada beigām: „Vairākkārtēji šogad no februāra mēneša – februārī, jūlijā, augustā, septembrī – esam snieguši informāciju, lūguši sakārtot līdz 31.augustam un novērst visas nekārtības. Tas netika izdarīts, jo 22. septembrī mēs saņēmām no Valsts ieņēmumu dienesta kārtējo informāciju par veiktajām pārbaudēm, kur ir nelikumības konstatētas SIA „Mercados” apsaimniekotajā teritorijā, izmantojām līgumā noteiktās tiesības - 30 dienas iepriekš vismaz rakstveidā brīdinājām par to, ka mēs izbeidzam sadarbību 31.oktobrī.”

Ar tirgotājiem būs nepastarpināti līgumi

Tirgotāji, kas iepriekš nomāja vietu no uzņēmuma „Mercados”, varēšot turpināt darbu esošajās vietās. Līdz ar „Mercados” un Centrāltirgus līguma beigām automātiski spēku zaudējot arī līgumi starp „Mercados” un apakšnomniekiem, skaidro Centrāltirgū.

Tāpēc no nākamās nedēļas Centrāltirgus aicina tirgotājus slēgt nepastarpinātu līgumu.

Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Andris Morozovs skaidro, ko iecerēts darīt ar teritoriju gandrīz divu Doma laukumu platībā, kas turpmāk būs viņu pārraudzībā: „Mēs plānojam sakārtot teritoriju, [būs]  tirdzniecības vietas sakārtošana. Tirgotāji varēs turpināt darbību esošajās vietās.

Ar 24.oktobri viņiem ir iespēja nākt uz administrācijas ēku un slēgt jaunos līgumus un turpināt tirdzniecību jaunajā kārtībā.”

Uzņēmums pārmetumus noraida

Tikmēr nomnieka „Mercados” un tam piederošā uzņēmuma „KN un partneri” valdes loceklis Armands Gritāns ir neizpratnē par Rīgas Centrāltirgus lēmumu lauzt līgumu: „Mums ir līgums. Šeit ir divas kompānijas, kuru intereses ir aizskartas. Tā ir „KN un partneri”, kuru savulaik dibināja ļoti cienījami vīri no „Saskaņas” partijas: Kamenska kungs, Vanaga kungs (..). 

Visi no „Saskaņas” partijas, uzbūvēja šos te 100 kioskus, kas tur atrodas, noslēdza līgumu līdz 2018.gadam, ierakstīja to Zemesgrāmatā. Tagad to visu pēkšņi grib nojaukt vai atņemt.

Katrā ziņā ar mums grib lauzt līgumu, ar SIA „Mercados” par šo kiosku apsaimniekošanu un, cik es saprotu, tur ir kaut kādi savi tālejoši plāni.”

Pirmo līgumu ar Centrāltirgu uzņēmums slēdza deviņdesmito gadu beigās. Cik cilvēku var zaudēt darbu, Armands Gritāns šobrīd nezina.

Savukārt kontrolējošo iestāžu atklātos pārkāpumus nevarot attiecināt uz nomnieku, uzskata uzņēmējs.

„Tāpēc, ka mēs neesam ne VID, ne policija, kas varētu iet un prasīt, vai tie tomāti ir no Polijas vai no Latvijas. Šīs funkcijas var veikt tikai pārvaldnieks. Mēs neesam tirgus pārvaldnieks, mēs esam apakšnomnieki vienā konkrētā teritorijā. Mums grib uzlikt pat ne pašvaldības, valsts pienākumus, kas vispār uz mums neattiecas. Zemūdens akmeņi pavisam citi šeit ir. Nu, projekts, kas šeit tiek plānots, liks bruģi, būvēs celiņus tur, kur jāpiebrauc automašīnām un jāpieved produkcija,” saka Gritāns.

Parādsaistības par septembri un oktobri

Rīgas Centrāltirgus nevienam nomnieka argumentam nepiekrīt. „Jo uzņēmums, kuram ir maksātnespējas pazīmes, kurš nemaksā nomas maksu, nespēj nodrošināt normālu tirgus darbību, noteikumu ievērošanu, ko visu laiku pārmet Rīgas Centrāltirgum. Mēs neuzskatām, ka mēs varam turpināt sadarbību," atklāj Juridiskās daļas vadītājs Māris Skudra.

SIA „Mercados” parāds par šī gada septembri un oktobri ir 28751,18 eiro, bet līgumsods par kavētajiem maksājumiem ir 1375,98 eiro.

Tikmēr uzņēmums ir vērsies ar prasību tiesā, kā arī organizēs protesta akcijas pret šādu Rīgas Centrāltirgus rīcību. 

Pašlaik gan kases aparāts tiešām redzams teju katrā tirdzniecības vietā, bet tirgū uzrunātie pircēji visi kā viens dalās pretējos novērojumos.

Jau ziņots, ka pašvaldības uzņēmuma "Rīgas Centrāltirgus" jaunā vadība patlaban izstrādā plānu, lai izskaustu nelegālo preču apriti tirgū, kā arī labāk izsekotu pārdošanā nonākušās lauksaimniecības produkcijas izcelsmi.

Šāda Centrāltirgus rīcība seko pēc Latvijas Televīzijas raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” konstatētā, ka no tirgū apgrozītajiem miljoniem valsts saņem nelielas summas, jo tirgotāji neuzrāda patiesos apjomus, bet pati tirgošanās visbiežāk notiek bez kases aparātiem.

Savukārt bijusī Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja Ināra Pētersone Centrāltirgū notiekošo nodēvējusi par organizēto noziedzību. Rīgas vicemēram Andrim Amerikam (“Gods kalpot Rīgai”) nācās atzīt, ka dome līdz šim nav pietiekami darījusi tirgus sakārtošanā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti