Centrālā banka gādā, lai apgrozībā valstī allaž būtu tieši Latvijas eiro monētas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijā pieaug bezskaidras naudas norēķinu popularitāte, tomēr daudzi arvien dod priekšroku norēķiniem skaidrā naudā. Rit jau piektais gads, kopš iedzīvotāju maciņos savulaik tik ierastos latus nomainījusi Eiropas vienotā valūta – eiro. Izrādās, ka aptuveni puse no lielāko nominālu, proti, viena un divu eiro monētām, kas ir apritē Latvijā, ir tieši Latvijas eiro monētas.  

Banknotes visās Eirozonas valstīs ir vienādas, savukārt monētu reversi arvien atgādina par nacionālajām valstīm būtisko. Latvijā aptuveni puse no ikdienas apritē esošajām viena un divu eiro monētām ir ar tautumeitas attēlu rotātie Latvijas eiro.

Cenšas nodrošināt, lai puse no apgrozībā esošajām eiro monētām būtu Latvijas nacionālās monētas
00:00 / 02:14
Lejuplādēt

„Vismaz 50% ir Latvijas monētas apritē,” tā, pamatojoties uz centrālās bankas veikto analīzi, apgalvoja Latvijas Bankas valdes loceklis, Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms.

Viņš stāstīja, ka Latvijas Banka iespēju robežās dara visu, lai iedzīvotāju maciņos allaž būtu tieši Latvijas eiro monētas.

Te gan jāņem vērā, ka Latvijas monētas kopā ar tūristiem mēdz aizceļot uz citām eirozonas valstīm un arī Latvijas iedzīvotāji, atrodoties citviet Eiropā, bieži vien par ikdienišķiem pirkumiem maksā ar Latvijas eiro monētām.  

„Mēs vairs nevaram tik ļoti konkrēti ietekmēt, cik daudz apgrozībā ir monētas ar Latvijas nacionālo pusi. Mēs varam nedaudz ietekmēt. Pirmkārt, no Latvijas Bankas iet ārā apgrozībā tikai Latvijas monētas, bet tas nenodrošina to, ka tās būs 100% apgrozībā Latvijā,” uzsvēra Blūms.

Vaicāts par to, kuru Eirozonas valstu eiro monētas visbiežāk nonāk apritē Latvijā, Jānis Blūms teica, ka situācija ir līdzīga kā citās Eirozonas valstīs.

„Vācija, Francija, Itālija. Protams, ka lielo valstu naudaszīmes prevalē un jebkurā valstī viņas ir tās, kas visvairāk ir apgrozībā,” atzina Blūms.

Pēdējo gadu laikā dažubrīd uzvirmo diskusijas par to, vai Latvijai nevajadzētu sekot dažu citu Eirozonas valstu piemēram un atteikties no viena un divu centu monētām. Turklāt banknotes un monētas ikdienas norēķinos arvien biežāk tiek aizstātas ar bezskaidru naudu.

Šā gada pirmajā pusgadā ikdienu Latvijā veikti vidēji 1,4 miljoni maksājumu bezskaidrā naudā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti