Dienas notikumu apskats

Rīgas vicemērs Ameriks par «Rīgas satiksmes» sāgu neko nezinot

Dienas notikumu apskats

Kariņš: valdības veidošanas sarunās iztrūkst kompromisa gars

Latvijas Banka: Nonākšana pelēkajā sarakstā var būtiski ietekmēt ekonomisko izaugsmi

Centrālā banka brīdina: Nonākšana pelēkajā sarakstā var būtiski ietekmēt Latvijas izaugsmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jaunajai valdībai jāvelta visas iespējamās pūles un resursi, lai izpildītu Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas ekspertu padomes „Moneyval” rekomendācijas, piektdien uzsvēra Latvijas Bankas prezidenta vietniece Zoja Razmusa. Viņa brīdina, ka nokļūšana „Moneyval” pelēkajā sarakstā nozīmētu nopietnus riskus tautsaimniecībai. Tā samazinātu investoru interesi par iespējām ieguldīt Latvijas ekonomikā.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka tas atspoguļosies Latvijas reitingos, kas nozīmē gan valsts reitingos, gan finanšu iestāžu reitingos, kas savukārt nozīmē, ka naudas cena aizņemoties Latvijai kļūs dārgāka," skaidroja Razmusa.

Viņa arī prognozē, ka nonākšana pelēkajā sarakstā būtiski apgrūtinātu importu uz Latviju un eksporta tirgos strādājošo uzņēmumu darbu. "Tas visdrīzāk izraisīs kavējumus maksājumos gan importā, gan eksportā, tāpēc ka jebkurš darījumu partneris, protams, daudz lielāku uzmanību pievērsīs sava darījumu partnera izvērtēšanai, kas prasa laiku. Un tas arī faktiski galā atspoguļosies Latvijas izaugsmes tempos," norādīja Razmusa.

Šovasar „Moneyval” Latvijai noteica pastiprinātas kontroles režīmu un izdeva vairākas rekomendācijas, kuru ieviešana tiks vērtēta nākamā gada otrajā pusē. Finanšu ministrijas publiskotās aplēses liecina, ka šo rekomendāciju izpildei nākamā gada valsts budžetā būtu jāatvēl aptuveni 6 miljoni eiro. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa šonedēļ Latvijas Radio pauda bažas par aizkavēšanos ar jaunās valdības un nākamā gada valsts budžeta apstiprināšanu.

"Viss tas, kas saskaņā ar pasākumu plānu bija plānots kā piešķirts budžets mums, kas ļāva rēķināties ar 16 jaunām amata vietām, attiecīga atalgojuma paaugstināšanu, iespējams, jaunu telpu meklēšanu tādēļ, ka mums pieaug štats. Tas viss tagad, faktiski tā teikt, karājas gaisā, un mēs nevaram saprast, ko mēs varam darīt. Tas apdraud mūsu spēju arī labi kontrolēt tās bankas, kas mums ir izrādījušās pietiekami toksiskas," stāstīja Znotiņa.

Tajā pašā laikā Latvijas Bankas skatījums uz tautsaimniecības izaugsmi nākamajā gadā ir visnotaļ optimistisks. Ņemot vērā ekonomikas attīstības tendences šā gada otrajā pusē, Latvijas Banka ir paaugstinājusi iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozi nākamajam gadam līdz 3,6% no iekšzemes kopprodukta.

 KONTEKSTS:

Ar kritisku vērtējumu Latvijas institūciju spējām novērst naudas atmazgāšanu un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus 23. augustā klajā nāca Eiropas Padomes ekspertu komitejas "Moneyval" naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas eksperti. Tādēļ valstij noteikts pastiprinātas kontroles režīms, kas nozīmē, ka, nespējot uzlabot naudas atmazgāšanas kontroli, Latvija var nonākt tā dēvētajā pelēkajā sarakstā. 

Latvijai gada laikā ir jāuzrāda būtisks progress naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas risku novēršanā.

Vēl pirms tam ASV Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas paziņoja, ka Latvijas trešā lielākā banka "ABLV Bank" organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un nelegālas aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. Pašlaik "ABLV Bank" tiek likvidēta. Krēslu zaudējis arī Kontroles dienesta vadītājs Viesturs Burkāns, kura vietu dienesta vadībā no šā gada 1. jūnija ieņem Ilze Znotiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti