Cenas nav mainījušās 95% monitorēto preču; aug nekontrolētajām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pēdējo divu nedēļu laikā 95% produktu un pakalpojumu cenas ir nemainīgas, liecina Ēkonomikas ministrijas veiktais monitorings. Tāpat novembra trešajā nedēļā novērots, ka cenas atspoguļotas eiro visos gadījumos. Tiesa gan, šobrīd augušas cenas ir atsevišķiem piena produktiem un dārzeņiem, piemēram, biezpiena cena vairākos gadījumos cēlusies par 9 santīmiem, bet kausētajam sieram par 3 santīmiem.

Cenu svārstības novēro eiro ieviešanas laikā, lai mazinātu iespējas veikt spekulatīvus cenu kāpumus.

Jaunākie ekonomikas ministrijas cenu monitoringa dati liecina, ka 95% cenas nav mainījušās gan precēm, gan pakalpojumiem.

Trešajā novembra nedēļā cenu pieaugums ir novērojams 2,5 % gadījumu.

Uzraudzītas tiek 126 preces un pakalpojumi 400 vietās visā Latvijā. „Piena produkti ir tā kategorija, kur nedaudz cenas arī mainās, bet, kopumā vērojot novembrī, dati ir ļoti stabili - 95% nemainīgo cenu, šāds rādītājs ir jau otro nedēļu. Paaugstinājušās cenas ir tieši biezpienam, kausētajam sieram un tomātiem, bet samazinājušās cenas ir saulespuķu eļļai, krabju nūjiņām, Spānijas gurķiem, kāpostiem un sarkanajai paprikai," stāsta ministrijas iekšējā tirgus departamenta direktore Inga Apsīte.

Pakalpojumu jomā pēc ministrijas datiem cenas esot stabilas, pēdējā nedēļā svārstības bijušas viesnīcu un auto remonta pakalpojumos, kā arī degvielas cenās. Tāpat iepriekš jau monitoringā konstatēts 30 santīmu kāpums cūkgaļas karbonādei un šajā nedēļā tas palicis nemainīgs. Cenas pēdējā laikā nav mainījušās saimniecības precēm, kā arī tabakas izstrādājumiem, presei, medikamentiem un daudzām citām precēm.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe skaidro to, kāpēc kopējās sabiedrības bažas un sūdzības ir lielākas nekā cenu kāpums datos: „Varētu būt, ka tas kāpums, ko novēro Ekonomikas ministrija, nav tik liels, jo viņiem jau ir publicēts un visiem zināms produktu saraksts, kuru viņi uzmana un pēta cenas. Un ņemot vērā, ka eiro ieviešana un cenu kāpums sabiedrībai nepatīk, tad lai tas tirgotājs nebūtu tajā melnajā sarakstā, tieši šiem uzraudzītajiem produktiem netiek celtas cenas."

„Taču iespējams paceltas cenas tiek citiem tās pašas grupas produktiem. Biznesā jau svarīgi ir dabūt kopējo peļņu, nevis obligāti to gūt no katras produkcijas vienības," nsaka Gulbe.

Eksperte norāda, ka piena produktiem un dārzeņiem, beidzoties sezonai, cenu kāpums ir dabisks un paredzams. Gaļas produktiem cenu kāpumam šobrīd īsti pamatojuma neesot, jo graudi ir kļuvuši lētāki. Gulbe vēl novērojusi, ka pakalpojumu cenas daudzviet gan ir cēlušās līdz 10%.

Paši tirgotāji arī norāda, ka kopumā no piegādātāju puses cenu kāpums nav īpaši ievērojams un saistāms ar eiro ieviešanu. „Vasarā jau bija neliels cenu kāpums no alkohola piegādātāju puses, no vietējiem ražotājiem. Tad vēl nesen esam saņēmuši informāciju no viena gaļas pārstrādātāja par cenu kāpumu un arī no siera tirgotājiem. Nu, ražotāji to vienmēr pamato ar izejvielu cenu celšanos. Mēs neejam un nekontrolējam, vai biržās tās cenas pieaug, mēs uzticamies ražotājam - ja sadārdzinās izejviela, attiecīgi sadārdzinās produkts," saka Latvijas tirgotāju kooperatīva „Aibe" valdes loceklis Uldis Priekulis.

Ekonomikas ministrijas šis nedēļas monitoringa dati liecina, ka cenas gan latos, gan eiro paralēli norādītas visām monitoringā novērotajām precēm un pakalpojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti