Pusdiena

Nerimst diskusijas par žurnālistu iespēju iepazīties ar izbeigtu krimināllietu materiāliem

Pusdiena

EK brīdina, ka iespējama Lielbritānijas izstāšanās no ES arī bez jebkādas vienošanās

Ceļu būvnieki izbrīnīti par iepirkumu uzraugu steigu Jelgavas daudzmiljonu konkursa strīdā

Ceļu būvnieki izbrīnīti par iepirkumu uzraugu steigu Jelgavas konkursa strīdā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai gan Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) sūdzības par Jelgavas vēsturē dārgāko ceļu būves konkursu bija jāskata tikai šīs nedēļas beigās, jau pirmdien uzraugi nolēma sūdzības atstāt bez ievērības. Sūdzmaņi par iepirkumu uzraugu rīcību ir izbrīnīti, bet uz tiesu doties neplāno.

ĪSUMĀ:

  • IUB sūdzību noraida pirms paredzētā izskatīšanas termiņa.
  • Jelgavas pašvaldība jau nākamajā dienā noslēdza līgumu ar uzvarētājiem "RERE vide".
  • Sūdzmaņi ir pārsteigti, bet tiesā nevērsīsies.
  • "RERE vide" nesola, ka ceļa būvniecības izmaksas nesadārdzināsies.
  • IUB saka, ka atkārtoti sūdzības neizskata un pierādījumi par sliktu uzvarētājam iesniegti pārāk vēlu.

Jelgavas domes apņemšanās trīs gados pārbūvēt vienu no lielākajām maģistrālēm izraisīja strīdu ceļu būvnieku starpā. Dome no pieciem pretendentiem izvēlējās lētāko piedāvājumu - "RERE vide" tandēmā ar Lietuvas kompāniju "Hidrostatyba" četrus kilometrus bija apņēmusies pārtaisīt par vairāk nekā 17 miljoniem eiro. Starpība ar citu pretendentu piedāvājumu bija ievērojama – septiņi miljoni eiro.

Nākamajā dienā pēc sūdzību noraidīšanas Jelgavas pašvaldība palielināja ceļa izmaksas par diviem miljoniem eiro un noslēdza līgumu ar uzvarētāju "RERE vide".

Tās valdes priekšsēdētājs Vjačeslavs Voropajevs rakstiskā komentārā negarantē, ka darbi ar laiku nesadārdzināsies vēl vairāk.

"Par savu budžetu mēs uzņemamies atbildību. "RERE vide" līdz šim realizētie projekti ir vienmēr iekļāvušies budžetā. Objektīvas izmaiņas projekta izmaksās rodas, ja darbu gaitā tiek atklāti iepriekš neparedzami apstākļi vai tiek konstatētas nepilnības tehniskā projekta izstrādē, kas nozīmē, ka tās ir jāatrisina. Ja neatklāsies šobrīd neparedzamas nepilnības, pilnībā iekļausimies budžetā," rakstīja Voropajevs.

Tieši aizdomīgi zemais cenas piedāvājums, problēmas ar speciālistu kvalifikāciju un atrasti pierādījumi par Lietuvas kompānijas "Hidrostatyba"  krāpšanos ar nodokļu nomaksu bija galvenie iemesli, kādēļ Jelgavas vietējā ceļu kompānija "Igate" sūdzējās iepirkumu uzraugiem.

Pirmajā piegājienā tie Jelgavai aizliedza slēgt līgumu ar izvēlēto uzņēmēju. Pārvērtējot Jelgava atkal izvēlējās to pašu. "Igate" sūdzējās atkal, bet iepirkumu uzraugi viņu sūdzību pat nevērtēja, skaidroja "Igates" pārstāvis Jānis Stundiņš.

Sūdzēties administratīvajā tiesā "Igate" nedomā, jo aizņemta ar būvdarbiem citos objektos un nelolo cerību uz ātru tiesu. Līdzīgi izteicās arī ceļu būves kompānijā "Binders", kas arī sūdzējās par Jelgavas izvēli. Turklāt dome pēc tai labvēlīgā lēmuma zibenīgi noslēdza līgumu, lai šķēršļu likšana būtu grūtāka.

Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja Dace Gaile stāstīja, ka birojs atkārtoti sūdzības neizskata. Viņa teica, ka neko nezina par "Igates" sūdzību, kurā savākti pierādījumi par lietuviešu uzņēmuma krāpšanos ar nodokļiem. Viņa varot arī nezināt, jo firma pierādījumus birojam aiznesa tikai pirmdien, kad tas jau steigā noraidīja abas sūdzības, kuru izskatīšanas datumu bija nolicis vairākas dienas vēlāk.

"RERE Vide" šefs Voropajevs rakstiski arī skaidroja, kā viņiem izdevies piedāvāt tik zemu cenu, ko konkurenti sauc par dempingošanu:

"Jautājums par cenu ir neprecīzs –

būtiski ir, kādēļ pārējo pretendentu piedāvājumi ir tik ļoti līdzīgi un tik ļoti dārgi. Apvienības piedāvājums ir par tirgus cenām.

Vismaz vienam no pretendentiem – ceļu būvniecības sabiedrībai "Igate" –, kas ir reģiona vietējais uzņēmums, loģistikas un saistītajām izmaksām savā reģionā vajadzēja būt ievērojami konkurētspējīgākām nekā pārējiem pretendentiem, bet tā tas nav."

Kompānija "RERE" no Jelgavas domes saņēmusi vairākus pasūtījumus daudzu miljonu eiro vērtē. Līdzīgi kā vairākos valsts mēroga objektos arī Jelgavā darbi vēlāk būtiski sadārdzinājušies.

Iepriekš vēstīts arī par bažām, ka dome veltījusi pārāk īsu laiku konkursa piedāvājumu izvērtēšanai un norādījusi parametrus, kas vieš aizdomas - uzvarētājs bijis jau skaidrs pirms konkursa izsludināšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti