Čeku loterijas plāno reizi nedēļā un mēnesī; balvas - 200 un 3000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Čeku loterijas varētu notikt reizi nedēļā un reizi mēnesī, liecina Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie priekšlikumi. Nedēļas loterijā paredzēts izlozēt desmit naudas balvas - katru 200 eiro vērtībā, savukārt mēneša loterijā – vienu naudas balvu 3000 eiro vērtībā.

Pirmo čeku spēles izlozi prognozē ne vēlāk kā 2019.gada augustā. Plānots, ka no čeku izlozes nodokļu ieņēmumi pieaugs par 3 miljoniem eiro.

Izlozēs plānots izmantot čekus ar vērtību virs pieciem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Čeki spēlei tiks reģistrēti, izmantojot mobilās aplikācijas vai citus digitālos risinājumus. Čeku spēli organizēs Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Loterijas dalībniekiem būs jāreģistrē darījumu apliecinošu dokumentu interneta vietnē, aizpildot reģistrācijas formu un norādot darījuma, čeka un tirdzniecības vietas informāciju. Tāpat būs jānorāda arī loterijas dalībnieka mobilā tālruņa numurs, lai ar viņu varētu sazināties.

Paredzēts, ka nedēļas izloze sāksies katru nedēļu pirmdienā plkst.00.00 un beigsies tās pašas nedēļas svētdienā plkst.23.59. Čeku attiecīgās nedēļas izlozei varēs reģistrēt līdz nākamās nedēļas pirmdienas plkst. 23.59.

Mēneša izloze sāksies katra mēneša pirmajā datumā plkst.00.00 un beigsies mēneša pēdējā datumā plkst.23.59. Čeku attiecīgā mēneša izlozei varēs reģistrēt līdz konkrētā mēneša pēdējā datuma plkst.23.59. Mēneša izlozē piedalīsies visi čeki, kas reģistrēti attiecīgajā mēnesī. Mēneša izlozei varēs reģistrēt arī tos attiecīgā mēneša čekus, kas nav reģistrēti konkrētās nedēļas izlozei, tomēr bija izsniegti attiecīgajā mēnesī.

Spēles uzvarētājus noteiks, izmantojot gadījuma skaitļu ģeneratoru. Plānots, ka izlozes uzvarētāja noteikšanai tiks atlasīti 70% no čekiem un darījumu apliecinošām kvītīm par sniegtajiem pakalpojumiem Latvijas teritorijā. Savukārt 30% atlasīs no čekiem un darījumu apliecinošām kvītīm, kas izsniegtas par iegādātajām precēm publiskajās tirdzniecības vietās Latvijā.

Čeku spēles mērķis ir veicināt nodokļu saistību brīvprātīgu izpildi, aicinot iedzīvotājus pieprasīt no saimnieciskās darbības veicējiem un komersantiem darījumu apliecinošu dokumentu, kā arī mazināt ēnu ekonomiku valstī.

Prognoze balstās uz pieņēmumu, ka pasākuma rezultātā iegūtā informācija paplašinās nodokļu administrācijas iespējas identificēt nodokļu nemaksātājus. Tāpat tā palīdzēs identificēt nereģistrētus kases aparātus vai nereģistrētu saimniecisko darbību, kā arī saimnieciskās darbības ieņēmumu nedeklarēšanas riskus.

KONTEKSTS:

FM risinājumi čeku loterijas organizēšanai jāpabeidz izstrādāt līdz 2018.gada 1.decembrim. 2018.gadā FM budžetā paredzēti 200 000 eiro VID informācijas tehnoloģiju nodrošināšanai, bet 2019.gadā un 2020.gadā jāparedz 250 000 eiro čeku loterijas administrēšanai un balvu fondam.

Lai cīnītos pret ēnu ekonomiku, vairākas Eiropas valstis iedzīvotājiem piedāvā dažādus labumus apmaiņā pret godīgu nodokļu nomaksu. Tostarp tiek veidotas čeku loterijas, kurās cilvēki ar laimīgajiem čeku numuriem, ko saņēmuši par precēm un pakalpojumiem, var saņemt dažādas balvas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti