Čeku loterijas laimestos iedzīvotājiem izmaksāti 814 000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vairāk nekā divu gadu laikā čeku loterija ļāvusi valsts budžeta ieņēmumus palielināt par vairāk nekā četriem miljoniem eiro. Lai gan joprojām ik mēnesi Valsts ieņēmumu dienestā (VID) tiek iesniegti aptuveni miljons čeku, loterija nebūs mūžīga, jo sagaidāms, ka interese par to noplaks.

Čeku loterijas laimestos iedzīvotājiem izmaksāti 814 000 eiro
00:00 / 05:45
Lejuplādēt

Vai jūs zināt, kas ir čeku loterija?

"Jā, tur var vinnēt "Superbingo" izvelk ik pa laikam tos čekus cilvēki, summas 500 , laikam 1000."

"Nemīlu tādas. Tā ir valsts kaut kāda loterija. Nekā laba no tā nav. Valstij jau ir labi, bet mums, parastajiem… Es lasīju, ka viņiem ir 4 miljoni kaut kāda peļņa…"

"Mani kaut kas nopietnāks uzrunā. Tās ir tādas blēņas cilvēkiem, kam nav ko darīt. Tas ir no dīkdienības, un tās ir tādas tukšas lietas. Ir lietas nopietnākas, ar ko nodarboties."

"Es neticu loterijām vispār."

Latvijas Radio sastaptie rīdzinieki par čeku loteriju lielākoties ir skeptiski, un vairumu aptaujāto iedzīvotāju, kas par loteriju kaut ko ir dzirdējuši, no dalības tajā attur neparocīgais veids, kādā čeki jāreģistrē.

"Mēs kaut kad reģistrējām viņus, bet pēc tam pārstājām, jo bija baigais čakars. Tur bija daudz cipari, cik atceros, kas jāvada, un tas arī nepatika, ka tik daudz jādara."

"Es nezinu, slinkums reģistrēt tos čekus un tā tālāk. Viņi parasti mētājas kaut kur kaudzē un netiek vispār pacelti pat."

"Čeku loterija VID? Nu, protams, no pirmās dienas. Es pats personīgi nepiedalos, bet sekoju līdzi gan pa radio, kas notiek, gan arī… Es uzskatu, ka tās ir liekas kustības manā vecumā – jāsēžas pie kompjūtera, jāievada. Paši saprotiet, es labāk citiem kādiem nolūkiem to laiku atvēlu."

"Man liekas sarežģīti – iet vadīt, skenēt laikam arī vajag čeka attēlu vai numuru, es īsti nezinu. Man loterijās neveicas parasti, bet, ja būs kādā mazākā veikaliņā pirkums, droši vien pamēģināšu."

Viens no Latvijas Radio uzrunātajiem laimētājiem atzina, ka čeku reģistrēšana sākumā arī viņam sagādājusi grūtības. Turklāt ievadītie čeki ir arī jāsaglabā, un, lai saņemtu laimestu, veiksmīgo 10 eiro čeku pēc tam bijis grūti atrast starp pārējiem dokumentiem.

“Es mērķtiecīgi centos iesniegt čekus. To nebija daudz. Sākumā es vispār nepareizi iesniedzu čekus – izrādījās, ka tie, kas ir čeka numuri, un tas, ko es ievadu, ir pilnīgi kaut kas cits. To es sapratu divu mēnešu garumā. Tad es sapratu, ka ne visu var iesniegt, un tad es arī sapratu, ka to, ko es neiesniedzu, patiesībā var iesniegt. Sākumā bija tāds haoss, bet pēc tam, jā – tas bija laikam kādā piektajā vai sestajā mēnesī pēc čeku loterijas nākšanas klajā. Es vinnēju gluži negaidīti – tajā pašā svētdienā, kad bija izloze, man atnāca paziņojums, ka esmu laimējis 100 eiro."

Kopš loterijas pirmsākumiem 2019. gada 1. jūlijā loterijas laimestos no valsts budžeta iedzīvotājiem izmaksāti 814 000 eiro, taču iesniegtie čeki palīdzējuši papildināt valsts maciņu par vairāk nekā 4 miljoniem eiro.

"Iedzīvotājiem ir interese par čeku loteriju un, kā rāda dati, katru mēnesi vismaz pēdējos mēnešos loterijā piedalās vairāk nekā 41 000 dalībnieku.

Savukārt, ja runājam par reģistrēto dokumentu skaitu, tad ik mēnesi loterijā tiek saņemti aptuveni viens miljons dokumentu – gan čeki, gan kvītis, gan biļetes, gan no 1. aprīļa – arī rēķini," skaidroja čeku loterijas projekta vadītāja Arta Krēsliņa.

Gadā loterijas organizēšanai un laimestu izmaksāšanai nepieciešami 635 000 eiro. Lai novērtētu, vai loterijas ieguvumi pārsniedz izmaksas, Finanšu ministrija (FM) katru gadu no jauna lemj par to, vai čeku loteriju turpināt arī nākamajā gadā.

"Lasot citu valstu pieredzes, bija secināts, ka pirmajos gados interese ir intensīvāka, bet ar laiku tā mazliet tomēr sāk noplakt un mērķa sasniegšana – ja pirmajos gados ir iespējama ļoti strauja, tad vēlāk jau izveidojas pieradums ņemt čeku un vairs nav nepieciešams turpināt šādu pasākumu," stāstīja FM valsts sekretāra vietniece Jana Salmiņa.

Ieguvumu un izdevumu samērojamība ir arī iemesls, kāpēc nav īstenojusies iecere par īpašas lietotnes izstrādi telefoniem, lai čeku reģistrēšanu padarītu ērtāku, skaidroja čeku loterijas projekta vadītāja Krēsliņa. Tomēr tie čeki, kas VID sasniedz, sniedz vērtīgus pavedienus, kas ļauj atklāt un novērst pārkāpumus

"Piemēram, varu pastāstīt par kādu konkrētu gadījumu, kad čeku loterijā tika saņemti vairāki čeki no kāda uzņēmuma, un tika secināts, ka kases aparāts neatbilst tehniskajām prasībām un ir noņemts no uzskaites. Ņemot vērā šo informāciju, VID veica pārbaudes uzņēmuma divos veikalos. Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka vienā veikalā jau divus gadus tiek lietots kases aparāts, kas nebija reģistrēts VID, savukārt otrā veikalā pārbaudes laikā tika konstatēts, ka tiek lietots kases aparāts, kurš ir noņemts no VID uzskaites," stāstīja  dienesta pārstāve.

Pārbaudes laikā arī secināts, ka uzņēmums nepilnīgi uzskaita darbinieku faktiski nostrādāto darba laiku un ka uzņēmuma ieņēmumi sasnieguši 61 000 eiro slieksni, no kura tam jāreģistrējas PVN maksātāju reģistrā. Sadarbojoties ar VID, konkrētais uzņēmums gan nomainījis neatbilstošos kases aparātus, gan palielinājis algas saviem darbiniekiem, gan arī deklarējis ieņēmumus vairāk nekā 23 000 eiro vērtībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti