Dienas ziņas

Nevienojas par EK prezidentu

Dienas ziņas

Likvidēs "Riga.lv" un auditēs citas kapitālsabiedrības

Sākas čeku loterija

Čeku loterijas izveidē divi izaicinājumi: čeku dažādība un inovatīva lietotne

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

1. jūlijā dots starts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīkotajai čeku loterijai. Katra biļete, kvīts vai čeks vismaz par pieciem eiro dod iespēju laimesta gadījumā ik mēnesi tikt pie desmit tūkstošiem eiro. Taču loterijas galvenais uzdevums ir daudz plašāks – dot pienesumu attīstīties tautsaimniecībai, mazinot ēnu ekonomiku valstī. 

Ar simbolisku pirmā čeka datu ievadīšanu pirmdien, 1. jūlijā, tiek dots starts loterijai, kura, iespējams, cīņā ar ēnu ekonomiku būs lielāks ierocis nekā nodokļu inspektoru pārbaudes. Iespēja ik mēnesi laimēt 100, 5 000 vai 10 000 eiro, ievadot loterijas mājaslapā čeka un savus datus, varētu interesēt daudzus.

“Naktī cēlos, skatījos, vai viss strādā,” atklāj SIA “Mobilly” izpilddirektors Ģirts Slaviņš.

Sistēmas izstrādātāji atzīst, ka lielākais izaicinājums ir tieši daudzie čeku veidi, kas tiek izsniegti Latvijā. “Latvijas čeku dažādība ir tik liela, kādu neieraudzījām citā valstī. Cilvēki vadot, iepazīs. Un tas bija liels izaicinājums,” saka Slaviņš.

Otrs lielais izaicinājums ir radīt mobilo lietotni jeb aplikāciju, kas ļautu vienkāršot čeku ievadīšanu. “Tuvākajā nākotnē izveidosim to, kā tam ir jābūt – lai būtu automātiski. Nobildē un ir. Ceram, ka būs inovatīvi – tā, kā citās valstīs nav,” saka Slaviņš.

Iespēju vienkāršot čeku izskatu Finanšu ministrijā neredz, jo tas esot saistīts ar kases aparātu programmatūru, kas uzņēmējiem atšķiras. Taču

jau pirmajā loterijas dienā te redz ko citu – ne no visiem čekiem valsts tiešām saņem sev pienākošos daļu jeb nodokli.  

Tautsaimniecība no čeku loterijas, precīzāk - no nomaksātiem nodokļiem iegūs iespaidīgu naudas summu. “Līdz 3 miljoniem eiro ja tas mums ienestu, tas jau būtu ļoti labi. Bet tas vairāk ir par attieksmes maiņu. Ka mēs netolerējam slēpšanos vai ieņēmumu neparādīšanu. Un lai tas sākas jau bērnudārzā un skolā,” saka Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Salmiņa.

Tieši tādēļ loterijā čekus var reģistrēt arī bērni. Izloze notiks reizi mēnesī, bet reizi gadā būs iespēja laimēt vēl lielākus laimestus. Visa informācija par loteriju atrodama tās mājaslapā, kur arī iespējams reģistrēt savus čekus, kvītis vai biļetes.

Izložu rezultātus varēs uzzināt VID un "Latvijas Loto" mājaslapā vai "Superbingo" ēterā, kā arī ar īsziņu mobilajā tālrunī, ja kritīs laimests. Pirmā izloze plānota 15. augustā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti