Čeku loterija palielinājusi budžeta ieņēmumus par 1,96 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Čeku loterija 17 mēnešu laikā palielinājusi valsts budžeta ieņēmumus par 1,96 miljoniem eiro, informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID). 

Čeku loterijas ietvaros iegūto informāciju VID galvenokārt izmanto preventīvām darbībām, aicinot uzņēmumus precizēt nodokļu deklarācijas.

“Šī visa informācija, kas tiek iesniegta līdz ar čeku loteriju, mums sniedz informāciju un datus par aptuveni 16 000 uzņēmēju ik mēnesi,” atklāja Valsts ieņēmumu dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Arta Krēsliņa.

Preventīvo pasākumu un tematisko pārbaužu laikā uzņēmēji pēc VID aicinājuma ir iesnieguši 1411 precizētas deklarācijas un papildus deklarējuši nodokļus 1 932 457 eiro apmērā.

Savukārt 51 VID veiktajā tematiskajā pārbaudē konstatēti pārkāpumi, par kuriem kopumā piemērots naudas sods 25 620 eiro apmērā. Tādējādi, čeku loterijai Latvijā norisinoties teju pusotru gadu, valsts budžeta ieņēmumi palielināti par 1 958 077 eiro.

“Ir bijuši gadījumi, kad viens vai daži čeki no konkrēta uzņēmuma mums ļauj atrast informāciju par nereģistrētiem kases aparātiem, vai vispār par uzņēmumiem, kas sen jau ir likvidēti, bet viņi joprojām izsniedz čekus,” pastāstīja Krēsliņa.

Čeku loterijā katru mēnesi piedalās aptuveni 50 000 iedzīvotāji. Loterijas dalībniekiem diendienā reģistrējot darījumu apliecinošos dokumentus, ik mēnesi VID rīcībā tiek nodota informāciju par aptuveni 16 000 Latvijas uzņēmumiem. Joprojām visplašāk pārstāvētā nozare čeku loterijā ir mazumtirdzniecība, otra populārākā nozare, par kuru tiek iesniegti čeki, ir ēdināšanas pakalpojumu nozare, bet trešā – vairumtirdzniecības nozare. 

Čeki tiek iedalīti divās kategorijās. Visvairāk tiek iesniegti čeki par precēm. Bet augstākā ēnu ekonomika Latvijā ir pakalpojumu nozarē. Lai mudinātu iedzīvotājus iesniegt vairāk čekus par pakalpojumiem, lielāka iespēja laimēt ir, iesniedzot tieši pakalpojumu čekus.

“Ir skaidrs, ka tā augstākā ēnu ekonomika Latvijā ir tieši pakalpojumu nozarē. Tieši ar šādu nolūku tika ieviesta proporcija 70/30.  70% tiek izlozētas balvas no pakalpojumu čekiem un 30% tieši no pirkumu čekiem,” atgādināja Krēsliņa.

KONTEKSTS:

2019. gada 1. jūlijā Latvijā pirmo reizi tika aizsākts projekts "Čeku loterija".

Čeku loterijas mērķis ir veicināt godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus un kvītis par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, tādējādi veicinot kultūras maiņu sabiedrībā. 

Lai piedalītos loterijā, vietnē cekuloterija.lv jāreģistrē čeks, kvīts vai biļete, aizpildot dažus vienkāršus informācijas laukus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti