Čakša: Veselības ministrijai nav instrumentu ierobežot aptieku ķēdes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Veselības ministrijas (VM) rīcībā nav instrumentu, kas ļautu ierobežot aptieku ķēžu izplatīšanos. To intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" sacīja veselības ministre Anda Čakša (Zaļo un Zemnieku savienības izvirzīta).

Ministre atzina, ka aptiekām Latvijas lielajās slimnīcās nevajadzētu būt, jo tas nākot par sliktu pacientiem. Tāpat VM nepatīk vienas aptieku ķēdes monopols vienā pilsētā. "Bet mums nav instrumentu, lai tas tā nebūtu," sacīja ministre.

Viņa norādīja, ka VM iepriekš vērsusies Konkurences padomē (KP), lūdzot padomu, kā rīkoties konkrētā situācijā, kad slimnīcā aptiekas "sabloķējas" un mēģina nepieļaut konkurentu ienākšanu. Tāpat lūgts padoms, kā rīkoties situācijā, kad vienā vietā muskuļus audzē viena aptieku ķēde. "Mums atnāca atbilde, ka viss ir kārtībā," teica ministre.

Veselības ministre norādīja, ka lielajām aptieku ķēdēm gadiem ir ļauts izplesties un problēmas ir gan nozares regulējumā, gan arī spēcīgajā lobijā. Tāpēc VM aicinās KP uz sarunu, lai vienotos par to, kādas izmaiņas būtu nepieciešamas, lai situācija farmācijas nozarē mainītos.

VM vienai pašai nebūs pa spēkam situāciju vērst uz labo pusi, uzskata Čakša. Pēc viņas teiktā, ministrijai ir savi priekšlikumi, bet vispirms tos vajag izdiskutēt ar KP, "citādi tie neaizies". "Ir ļoti daudz pretdarbību, lai mēs varētu pavirzīties uz priekšu ar kādiem noteikumiem, kas pasliktinās komersantu dzīvi," piebilda Čakša.

Jau ziņots, ka sabiedriskie mediji rubrikā "Farmācijas neredzamā vara" iepriekš vēstīja, ka pēdējo gadu laikā auguši aptieku tīkli, bet mazinājusies neatkarīgo aptieku daļa. Tāpat vēstīts, ka Latvijā ir vairākas pilsētas, kurās valda noteiktu aptieku tīklu monopols un klientiem praktiski nav izvēles iespēju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti