Čakša vēlas pakāpeniski panākt, lai dārgās zāles nemaksātu divreiz vairāk par lētākajām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Līdz 100% zāļu cenu koridoram jānonāk pakāpeniski, uzskata veselības ministre Anda Čakša (Zaļo un Zemnieku savienība). Viņa norādīja, ka aizvien paliek pie uzskata, - jāiegūst zāļu cenu samazinājums un pakāpeniski jānonāk līdz 100% cenu koridoram.

Ministrija virza tālāk mīkstinātu ieceri kompensējamo zāļu cenu ierobežošanai. Sākotnējā iecere paredzēja noteikt maksimālo atšķirību starp lētākajām un dārgākajām līdzvērtīgajām kompensējamajām zālēm 100% apmērā. Šobrīd līdzvērtīgas iedarbības kompensējamo medikamentu cena var atšķirties pat 800% apmērā.

Veselības ministre Anda Čakša
00:00 / 00:34
Lejuplādēt
Tomēr tagad ministrija virza ieceri, - ja dārgākam medikamentam cena pārsniedz 100%, salīdzinot ar lētākajām līdzvērtīgajām zālēm, tad šogad cena jāsamazina par 20% un nākamgad vēl tikpat.

 

"Kādēļ mēs aizgājām šo ceļu? Jo, diskutējot ar nozari, precīzāk, ar industriju, viņu piedāvātais priekšlikums radīja situāciju, ka daudzi šobrīd populāri medikamenti Latvijā nemazinātu cenu, kas savukārt nav pieņemams mums. Līdz ar to mēs virzāmies ar cita veida šo priekšlikumu, kas nodrošinās zāļu cenu samazinājumu visiem medikamentiem par 40% divu gadu posmā. Jo būtiskākais ir, ka pacienti, kuri lieto medikamentu, nepaliktu bez šiem medikamentiem un tomēr varētu tos iegādāties par zemāku cenu. (..)

Tur nāca vairāki kompromisa varianti no industrijas puses, kas sadalītu medikamentus dažādās daļās un daļa no medikamentiem nepakļautos vispār nekādam cenu samazinājumam.

Tādēļ man bija svarīgi, ka mēs visiem šiem medikamentiem, kas ir šajā kompensējamo zāļu sarakstā, varētu samazināt cenas. Tādēļ mēs ejam, lai visiem samazinātos tās cenas. (..) Tas galvenais risks, kāpēc mēs ejam šo ceļu, ir, lai iedzīvotāji nepaliktu bez šiem medikamentiem.

Tātad gan, lai mēs dabūtu mazāku cenu, gan lai šis medikaments būtu pieejams kompensējamo zāļu sarakstā," skaidroja ministre.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti