CAF un PV vienojušies par mediācijas gala dokumenta sagatavošanas un saskaņošanas grafiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

AS "Pasažieru vilciens" (PV) un Spānijas uzņēmums "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" (CAF) vienojušies par grafiku, kādā notiks mediācijas procesa gala dokumenta sagatavošana un saskaņošana ar abu pušu atbildīgajām institūcijām, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PV.
Plašāku informāciju par termiņiem un saturu PV neesot tiesīga sniegt. 

Uzņēmumā apliecina, ka patlaban tiek gatavots mediācijas procesa gala dokuments, taču, ievērojot Stokholmas Tirdzniecības palātas Mediācijas institūta noteikumus par procesa konfidencialitāti, puses nav tiesīgas sniegt komentārus par procesa gaitu un pieņemtajiem lēmumiem līdz gala dokumenta apstiprināšanai.

Iepriekš Satiksmes ministrija (SM) paziņoja, ka gaidīs no PV rakstisku ziņojumu par mediācijas sarunām CAF, bet lēmums par vilcienu iepirkuma projekta turpināšanu vai finansējuma pārdali citiem projektiem tiks pieņemts valdībā 12.februārī.
Šodien SM neapstiprināja, ka šis jautājums tiešām tiks skatīts valdības sēdē rīt.

Kā ziņots, mediācijas sarunas Stokholmā starp PV un CAF pagājušo piektdien noslēdzās, bet par atlikušajām detaļām bija plānots vienoties šodien neklātienē, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PV sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Priedniece. Informāciju par vienošanās saturu PV neatklāja, skaidrojot, ka vispirms abām pusēm ir vēlme noformēt galīgo dokumentu, taču PV valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis sarunas vērtē kā ļoti konstruktīvas un pozitīvas.
Paralēli PV gatavos ziņojumu akcionāram - SM, kurai būs jālemj par tālāko rīcību.

Vērienīgāko iepirkuma konkursu Latvijā PV izsludināja 2009.gada decembra sākumā. Jauno 34 elektrovilcienu un septiņu dīzeļvilcienu iepirkuma iegādes kopējās izmaksas tika plānotas 144 miljonu latu apmērā, no kuriem ES fondu finansējums būtu 100 miljoni latu, bet PV līdzfinansējums šī projekta īstenošanai būs 44 miljoni latu. Savukārt otra līguma daļa paredzēja šo vilcienu uzturēšanu 30 gadu periodā. Kopumā līguma vērtība bija 610,76 miljoni eiro (429,24 miljoni latu). Jaunajiem vilcieniem bija jābūt saražotiem līdz 2015.gada augustam.

2012.gada aprīlī PV un CAF parakstīja līgumu par jaunu vilcienu piegādi Latvijai. Vēlāk tika konstatēts, ka parakstītais līgums neatbilst sākotnējam iepirkuma nolikumam, kā dēļ var tikt apdraudēta ES fondu finansējuma saņemšana šim darījumam. CAF tika aicināts uz sarunām par līguma grozīšanu, taču līdz noteiktajam termiņam - pagājušā gada 2.oktobrim - vienošanās par līguma grozījumiem netika panākta.

CAF vērsās Stokholmas Tirdzniecības palātas Mediācijas institūtā, lūdzot sākt mediācijas procesu. Saskaņā ar Mediācijas institūta noteikumiem mediācijas procesa ilgums ir 90 dienas, taču, pusēm savstarpēji vienojoties, šis termiņš var tikt pagarināts.

Kā "Nozare.lv" iepriekš skaidroja uzņēmumā, mediācijas process pēc savas būtības un sekām ir atšķirīgs no šķīrējtiesas procesa. Mediācijas būtība esot brīvprātīga sadarbība, neiesaistoties formālā tiesvedības procedūrā, panākt pušu samierināšanos un iespējamo strīdus noregulējumu ārpustiesas ceļā ar mediatora starpniecību. Tādējādi atšķirībā no šķīrējtiesas procesa mediācijas rezultātā mediatori nepieņem attiecībā uz strīdus pusēm tiem saistošus lēmumus, piemēram, par līgumu pildīšanas pienākumu uzlikšanu vai zaudējumu atlīdzību, apgalvo PV. Nepanākot vienošanos, mediācija tiks uzskatīta par pārtrauktu bez jebkādām finansiālām sankcijām attiecībā pret mediācijas procesā iesaistītajām pusēm, un turpmākie strīdi tiks skatīti atbilstoši normatīvo aktu prasībām, iepriekš uzsvēra PV.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti