De Facto

Magonis 7 eiro vērtas kapitāldaļas pārdod par 1,2 miljoniem

De Facto

Ieskats 28. februāra "De Facto" tematos

Aizdomas par nodokļu shēmām – arī būvdarbos Sesku ģimenes apsaimniekotā muižā

Būvnieku nodokļu shēmas un fiktīvi līgumi atklājas arī Liepājas mēra ģimenes apsaimniekotajā muižā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta ieskata, būvfirma “Būve stils”, kas bijusi piesaistīta gan lieliem publiskajiem iepirkumiem, gan privātiem, mēģinājusi realizēt nodokļu shēmas. Tam sekoja vairāk nekā miljonu eiro liels nodokļu uzrēķins. Paralēli tam notiek izmeklēšana arī krimināllietā. Firma “Būve stils” tikusi nolīgta arī kā būvdarbu veicējs Liepājas mēra Ulda Seska ģimenes apsaimniekotajā Piena muižā. Šim projektam piesaistīti arī ievērojami Eiropas fondu līdzekļi. 

2012.gadā Liepājas mērs Uldis Sesks kopā ar Tenisa savienības prezidentu Juri Savicki, ekspremjeru Ivaru Godmani, citām prominencēm un miljonāriem svinīgi pārgrieza lentīti, atklājot jaunuzcelto tenisa kortu Skrundas novada Sieksātē, muižas kompleksā, kas plašāk pazīstama kā “Piena muiža”. Juridiski Sesks no šī objekta norobežojies – būvdarbus pirms pieciem gadiem par 367 000 eiro pasūtīja Liepājas mēra meitai Anetei Seskai-Rāviņai piederošā firma “Berghof”. Aptuveni 138 000 eiro no tiem – Eiropas Savienības līdzfinansējums.

Seska meitas firma “Berghof” 2011.gada iepirkumā izraudzītais būvdarbu veicējs, faktiski – starpniekfirma – SIA “Būve stils”, kas pieder vairāku ar būvnieka un miljonāra Māra Martinsona ģimeni saistītu uzņēmumu menedžerim Henrijam Girskim, tālāk slēdzis apakšlīgumus ar virkni uzņēmumu. Daļa no tiem, saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aizdomām, darbus nemaz nevarēja veikt, jo līgumi bijuši fiktīvi un ar mērķi realizēt nodokļu shēmas. “Būve stils” pārsūdzēja VID piemēroto 1,3 miljonu lielo nodokļu uzrēķinu, bet Administratīvās rajona tiesas pirmajā instancē zaudēja un apelācija pagaidām atteikta.

Girskis pirms nedēļas “De facto “atbildēja īsi: kamēr tiesas spriedums nav stājies spēkā, firma izmantos likumīgās iespējas tiesāties un VID uzrēķinam, kā arī aizdomām par nodokļu shēmām līgumos ar apakšuzņēmējiem nepiekrīt.

 

Par fiktīvajiem darījumiem nezina

Tikmēr Anete Seska-Rāviņa skaidro, ka līgums tika slēgts tikai ar “Būve stilam”, kurš muižas apsaimniekotājus neesot informējis par to, kāpēc slēdza līgumus par vienu un to pašu darbu izpildi ar vairākām firmām. Taujāta, vai nebija aizdomas par kādām nodokļu shēmām, firmas īpašniecei norāda: “Mums taču bija izstrādāts projekts, un līdzekļi negāja projektam pāri. (..) Projektu izstrādāja cita firma.”

Liepājas mērs Uldis Sesks vairākkārt uzsver, ka “nevienu līgumu neesmu parakstījis” un SIA “Berghof” pieder viņa meitai. Tā ir būtiska atruna, lai norobežotos no aizdomām par vismaz interešu konflikta situāciju.

Proti, trīs no uzņēmumiem, ar kuriem slēgti apakšlīgumi par darbiem Sesku ģimenes apsaimniekotajā īpašumā, ir ievērojamu Liepājas pašvaldības iepirkumu uzvarētāji – SIA “Moduls interjers”, SIA “A-Land” un SIA “Strabag”.

Turklāt pašvaldības līgumi ar firmām slēgti laika posmos, kas pārklājas ar analoģiskiem būvdarbiem Piena muižā. 

Valsts ieņēmumu dienests un Finanšu policija ir atklājusi, ka šajā objektā, veicot darbus - bruģēšanu, betonēšanu, elektroinstalāciju un tamlīdzīgi -, ir slēgti līgumi par vieniem un tiem pašiem darbiem ar vairākām firmām. “Nu, kādas muļķības. Pirmā dzirdēšana, tiešām pirmo reizi dzirdu kaut ko tādu,” atbild Sesks.

Uzņēmuma “Berghof” nosaukums tiesas spriedumā gan neparādās. Bet līdz detaļām ir aprakstītas shēmas ar “Berghof” pasūtīto būvdarbu tālākajiem līgumslēdzējiem, minot konkrētu īpašumu – Skrundas novada, Rudbāržu pagasta “Zīlmaņos”. Tas, saskaņā ar Zemesgrāmatas datiem, kopš 2010.gada 1.marta pieder Anetes Seskas-Rāviņas firmai “Berghof”.

 

Fiktīvie un dublējošie līgumi

Otrkārt, 2014.gada 9.jūlijā VID Finanšu policija kratīšanā ar vairākām būvfirmām, tostarp “Būve stils” un “Moduls Interjers”,  saistītajā adresē Kuldīgas ielā 33, Pārdaugavā, kastē zem kāda galda tika atrasti un izņemti virkne savstarpēju dokumentu starp “Berghof” un “Būve stils”. Vēl virkne rēķinu un pieņemšanas - nodošanas aktu starp “Būve stils” un firmām “A-Land”, “Strabag” un “DomoTrad”.

Par daļu slēgto līgumu tiesa piekritusi VID, ka tie bijuši fiktīvi un cits citu dublējuši. Piemēram, par tenisa un sporta laukuma būvniecību, inventāra novietnes rekonstrukciju, teritorijas labiekārtošanu un citiem būvdarbiem Sesku apsaimniekotajā muižā “Būve stils” slēgusi līgumu ar firmu “Bronx Style”, kuras īpašnieki ir Krievijas pilsonis Aleksandrs Ždanovs un kāds Edgars Slavietis. Pēdējais VID liecinājis, ka firmā bez viņa bijuši vēl trīs darbinieki.

Par būvuzraugu uzrādītais Tomass Kaikaris VID norādījis, ka “darba pienākumus nevienā “Bronx Style” objektā nav pildījis un atlīdzību nav saņēmis, jo uz darbu netika izsaukts”.

Līdz ar to tiesai bijušas “pamatotas šaubas par pieteicējas [“Būve stils”] deklarēto darījumu ar “Bronx Style” faktisko norisi”. 

 

Uzvar arī pašvaldības iepirkumos

Tiesā uzpeldējuši VID Finanšu policijas atklātie fakti, ka tajā pašā datumā (2012.gada 30.maijā), kad Seska meitas “Berghof” nolīgtā “Būve stils” parakstījusi nodošanas -pieņemšanas aktu par tenisa laukuma un citu darbu pabeigšanu, par tenisa un basketbola laukuma izbūvi Piena muižas kompleksā darbus nodevusi arī SIA “Strabag”, kas, visticamāk, arī bijis reālais darbu veicējs.

Ar “Strabag” bijis noslēgts līgums par tenisa un basketbola laukuma izbūvi muižas teritorijā. Saskaņā ar VID rīcībā esošajiem dokumentiem, darbi pabeigti 2012.gada 30.maijā. Firma gadu vēlāk uzvarēja Liepājas speciālās ekonomiskās zonas iepirkumā padziļināšanas un rekonstrukcijas darbiem ostas teritorijā. Kopsumma pēc IUB datiem – teju 15 miljoni eiro.

“Es tiešām nevaru jums atbildēt,” par situāciju saka Uldis Sesks,  “”Strabag” es esmu dzirdējis, jā. Viņi remontēja Liepājā arī Brīvības ielu.”

Savukārt ar firmu “A-Land” slēgts līgums par bruģakmeņu ieklāšanu Sesku apsaimniekotajā muižā, bet ar SIA “Moduls interjers” - par āra apgaismes ķermeņu un to konstrukciju piegādi. SIA “Moduls Interjers” pastarpināts līdzīpašnieks Sesku muižas būvdarbu laikā bija būvnieks un miljonārs Māris Martinsons.

Ap to laiku «Moduls interjers» Liepājas pilsētā veica ielu apgaismojuma darbus. Līgumcena – ap trīs miljoniem eiro, rāda IUB dati. Firma uzvarējusi vēl virknē Liepājas pašvaldības iepirkumu. “Tad ļaujiet man iepazīties – es pirmo reizi dzirdu, ko jūs man stāstāt,” par šādu informāciju saka Sesks.

SIA “A-Land”, ar ko bijis noslēgts apakšlīgums par bruģakmeņu ieklāšanu Sesku ģimenes apsaimniekotajā muižas kompleksā, ap to pašu laiku, 2011.-2012.gados, uzvarējis vismaz deviņos iepirkumos par bruģa seguma ikdienas uzturēšanu Liepājas pilsētā, apgaismojuma rekonstrukciju, kāpu nostiprināšanu veloceliņā, autobusu pieturvietu paviljonu uzstādīšanu, lietus ūdens novadīšanu un citiem darbiem.

Kopējās iepirkumu summas – virs diviem miljoniem eiro. 

Arī SIA “A-Land” lielākais īpašnieks un šobrīd vienīgais valdes loceklis Andris Šervinskis sarunā ar “De facto” neatminas bruģēšanas darbus Sesku ģimenes apsaimniekotajā muižā.
“De facto”: “Ne VID, ne Finanšu policija nav uzdevusi jūsu firmai jautājumus?”
Šervinskis: “Mums pat nav informācija, par ko jūs runājat.”
"De facto": “Par kriminālprocesu nav informācijas?”
Šervinskis: “Nav nekādas informācijas.”

Zīmīgi, ka sākotnējā Iepirkumu uzraudzības biroja sludinājumā par ES līdzfinansējuma apgūšanu Sesku apsaimniekotā īpašuma pārbūvē par lauku tūrisma mītni kā kontaktpersona bija norādīta Seska tā brīža biroja vadītāja un viņa vadītās Liepājas partijas valdes locekle Vita Plūksna. Pēc publiskas kritikas par pašvaldības resursu izmantošanu ģimenes biznesā sludinājums tika pārpublicēts jau ar citu kontaktpersonu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti