Būvnieku kartelī iesaistītās «Velves» paveikto KP atzīst par pietiekamu uzticības atjaunošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Konkurences padome (KP) ir sniegusi pozitīvu atzinumu par būvnieku karteļa lietas dalībnieka – uzņēmuma "Velve" – veiktajiem pasākumiem pasūtītāja "uzticamības atjaunošanai", informēja KP.

Tādējādi saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu un Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumu pasūtītāji varēs lemt par uzņēmuma dalību publiskajos iepirkumos, neskatoties uz karteļa dalībniekam paredzēto aizliegumu vienu gadu piedalīties publiskajos iepirkumos.

Uzņēmumiem, kuriem KP par dalību aizliegtā vienošanā jeb kartelī ir konstatējusi pārkāpumu, ir gadu ilgs liegums piedalīties publiskajos iepirkumos. Tomēr kopš 2016. gada šādiem uzņēmumiem ir iespējams veikt tehniskos, organizatoriskos un personālvadības pasākumus, lai apliecinātu to uzticamības atjaunošanu un spēju novērst tādu pašu un līdzīgu pārkāpumu atkārtošanos nākotnē.

Jāpiemin, ka liegums piedalīties publiskajos iepirkumos stāsies spēkā, kad būs pagājis KP lēmuma apstrīdēšanas laiks vai līdz tiesvedības beigām, ja lēmums tiks pārsūdzēts.

Uzņēmums "Velve" jau pirms KP pieņemtā lēmuma būvnieku karteļa lietā, piekrītot KP konstatētajiem faktiem, atzīstot savu vainu, sadarbojoties ar iestādi un izbeidzot tiesisko strīdu lietā ar noslēgto izlīgumu, ieguva ne tikai naudas soda samazinājumu, bet arī apliecināja savu izpratni par konkurences tiesību ievērošanu turpmāk.

Tāpat, novērtējot uzņēmuma veiktos pasākumus uzticamības atjaunošanai, KP secināja, ka "Velve" ir izstrādājusi un apstiprinājusi detalizētas vadlīnijas uzņēmuma darbības atbilstībai konkurences tiesībām un veikusi organizatoriskus pasākumus uzņēmumā, lai nodrošinātu darbinieku izglītošanu konkurences tiesību jautājumos, tostarp nosakot atbildīgo personu par konsultēšanu konkurences tiesību jautājumos un to ievērošanu, kā arī pārskatījusi iekšējos normatīvos aktus un veikusi nepieciešamos papildinājumus, lai nepieļautu un nodrošinātu darbinieku rīcības atbilstību konkurences tiesībām.

"Velve" samaksājusi naudas sodu atbilstoši izlīguma noteikumiem.

KP uzskata, ka tādējādi "Velve" ir veikusi atbilstošus tehniskos, organizatoriskos un personālvadības pasākumus, lai pierādītu savu uzticamību un novērstu tādu pašu un līdzīgu konkurences tiesību pārkāpumu gadījumu atkārtošanos nākotnē. Šo KP atzinumu pasūtītāji kopsakarā ar citu tiem pieejamu informāciju var ņemt vērā, lemjot par attiecīgā pretendenta dalību publiskajā iepirkumā, neskatoties uz gadu ilgo liegumu piedalīties publiskajos iepirkumos.

Vienlaikus iepirkumu rīkotājiem, konkurentiem un jebkurai citai iesaistītajai pusei KP mājaslapā ir iespējams pārliecināties, vai iepriekš sodītais uzņēmums ir saņēmis iestādes pozitīvu atzinumu par tā veikto pasākumu pietiekamību. To pasūtītāji kopsakarā ar citu tiem pieejamu informāciju var ņemt vērā, lemjot par attiecīgā pretendenta dalību publiskajā iepirkumā.

KP atzinumam par uzticamības atjaunošanu nav saistoša spēka, tas nav pārsūdzams, un lēmumu par to, vai uzņēmumam ļaut piedalīties iepirkumos, pieņem publiskā iepirkuma rīkotājs. Proti, ja pasūtītājs atzīst, ka veiktie pasākumi ir pietiekami, tad uzņēmumam var tikt ļauts piedalīties iepirkumā. Savukārt, ja iepirkuma rīkotājs uzskata, ka veiktie pasākumi nav pietiekami, lai atjaunotu uzticamību, tas var lemt par pretendenta izslēgšanu no tālākas dalības iepirkuma procedūrā.

KONTEKSTS:

Pie būvnieku karteļa lietas strādāja gan Konkurences padome, gan KNAB, kas gan neguva apstiprinājumu nevienai no politiķu kukuļošanas epizodēm.

Savukārt Konkurences padome konstatēja 10 būvniecības uzņēmumu ilggadēju aizliegtu vienošanos par dalības nosacījumiem publiskajos un privātajos iepirkumos Latvijā. Uzņēmumiem piemērots sods kopumā 16,65 miljonu eiro apmērā.

Aizliegtā vienošanās skar tādus objektus kā Mežaparka estrāde, Rīgas Tehniskā universitāte, Jaunais Rīgas teātris, Ventspils koncertzāle, Kultūras pils "Ziemeļblāzma", Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Okupācijas muzejs, kā arī vairākus privātus objektus. Kopā - 77 objektus.

Būvnieku karteļa lietas dēļ valsts zaudēs vismaz 18 miljonus no Eiropas Savienības fondu naudas, liecina sākotnējās aplēses.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti