Panorāma

Ārvalstu spēki pilnībā pametuši Afganistānu

Panorāma

Pagaidām nelemj par stingrākiem Covid-19 ierobežojumiem

Karteļa lietā prasīs atmaksāt zaudējumus ES fondiem

«Būvnieku karteļa lietā» varētu pārtraukt ES naudas izmaksu 12 objektiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Tā dēvētajā būvnieku karteļa lietā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra varētu pārtraukt Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izmaksas 12 vēl celtniecības procesā esošiem objektiem, bet kopumā  vienošanās dēļ kartelis varētu būt sadārdzinājis ES fondu līdzfinansētos projektus par vismaz 18 miljoniem eiro. Tie iesaistītajiem būs jāatmaksā.

Sadalīt savā starpā iepirkumus – piemēram, Mežaparka estrādi, Jauno Rīgas teātri un Latvijas Nacionālais mākslas muzeju – par to bija vienojušās lielākās Latvijas būvfirmas. Konkurences padome karteļa veidotājiem piemērojusi sodus kopumā 16 miljonu apmērā, taču pie šiem izdevumiem vēl var nākties atmaksāt arī no ES fondiem saņemtos līdzekļus.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra varētu pārtraukt ES līdzekļu izmaksas par 12 vēl realizācijas procesā esošiem objektiem, bet kopumā finanšu korekcijas apjoms var sasniegt vismaz 18,6 miljonus eiro par 25 objektiem, kuru būvniecībā bija iesaistīti karteļa dalībnieki.

"Šobrīd praksē nav bijusi tāda situācija, kad neesam finansējumu atguvuši. Ja finansējuma saņēmējs nespēj atmaksu veikt, tas tiek nests uz valdību, kura lemj, vai šie izdevumi norakstāmi budžetā, vai kādas citas darbības veicamas," skaidroja Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktore Anita Krūmiņa.

Objektos, kuros būvdarbi pabeigti, piedziņa var tikt pieprasīta no pasūtītājiem, kuri pēc tam varēs vērsties pret būvniekiem ar regresa prasību. Rīgas dome jau sākusi aprēķināt tai radītos zaudējumus, un summa var sasniegt pat padsmit miljonus.

"Iedzīvotājiem nav jācieš, ka kaut kādi darboņi ir vienojušies pa kaktiem, mēs cīnīsimies par katru pārmaksāto centu," norādīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (""Par!"/"Progresīvie"")

Aģentūra prognozēja, ka līdzekļu atgūšana varētu prasīt līdz diviem gadiem, taču daudz kas būšot atkarīgs no tā, vai būvnieki pārsūdzēs Konkurences padomes lēmumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti