Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar tiesībsargu Juri Jansonu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāju Ivetu Ķelli

Intervija ar Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāju Baibu Fromani

Būvnieki gaida no valdības risinājumu virsstundu apmaksai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

 

Būvniecības nozare gatavojas ieviest elektronisko darba uzskaites sistēmu, cerot, ka pārejas periodā kontroles dienesti nebūs tikai sodu iekasētāji, savukārt, lai ieviestu ģenerālvienošanos par minimālo algu nozarē, uzņēmēji sagaida no valdības risinājumu virsstundu apmaksai un motivācijas sistēmu, LTV “Rīta panorāmai” sacīja Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane.  

Viņa norādīja, ka nozare ir vēlējusies elektroniskās darba uzskaites sistēmas ieviešanu, taču nekur tas nenotika tik ātri – Latvijas būvniekiem tā jāievieš četru mēnešu laikā, līdz 1.oktobrim, lielo objektu būvniecībā.

No 1.oktobra sistēmai jādarbojas būvlaukumos, ja būvdarbu izmaksas ir vismaz  viens miljons eiro vai vairāk, kā arī sabiedrisko nozīmīgo lielo objektu būvniecībā.    

Tas ir ļoti strauji, jo lēmums pieņemts vien jūnijā. Būvnieki ir zināmā mērā satraukušies, jo tirgū arī nebija IT piedāvājumu, kā to vienkārši nodrošināt, norādīja Fromane. Viņa piebilda, ka nevienā valstī šāda sistēma nav ieviesta dažu mēnešu laikā, citur pie tā strādāja gadiem.

Tiesa, Valsts ieņēmumu dienests uzņēmējiem apliecināja, ka “sākotnēji nebūs nekādas lielas sodīšanas”, uzraugi kontrolēs, vai sistēmu ievieš, nevis sodīs uzreiz, stāstīja Fromane. Plānots, ka nozarei dos divu gadu pārejas periodu, un šajā laikā sodi būs mazāki, lai vispār pieradinātu būvniekus reģistrēties.

Viņa gan uzsvēra, ka būvnieku organizācija arī nevēlas situāciju, kurā daži uzņēmēji ievieš uzskaites sistēmu, bet citi to nedara un paliek nesodīti.

Ar darba laika uzskaites sistēmu plānots izskaust negodīgu darba uzskaiti un aplokšņu algas.

Tomēr būvnieki arī sagaida no valdības risinājumu virsstundu apmaksai, lai tā būtu samērīga Latvijas situācijai, nevis dubultā, kā tas noteikts pašlaik, norādīja Fromane. 

Turklāt uzņēmējiem nepieciešama motivācijas programma, lai noslēgtu ģenerālvienošanos. Lai tā stātos spēkā, vienošanās jāparaksta vismaz 300 uzņēmējiem, un “visiem jautājums, kāpēc jāvienojas par vismaz 770 eiro algu mazkvalificētajiem strādniekiem, pretēji valstij noteiktajiem 430 eiro”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti