Būvnieki: Darbiniekiem prasītā Covid-19 sertifikāta dēļ nespēsim pildīt saistības; prasa «force majeure»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Būvnieku asociācija aicina Ekonomikas ministriju (EM) situāciju būvniecības nozarē atzīt par "force majeure", ņemot vērā, ka daļai darbinieku no 15. decembra nebūs darbam klātienē nepieciešamā Covid-19 vakcinēšanās vai pārslimošanas sertifikāta, kas būtiski ietekmēs būvnieku iespējas izpildīt līgumsaistības. Vidējais vakcinācijas līmenis būvkompānijās ir 70–75%, teikts Latvijas Būvnieku asociācijas paziņojumā medijiem.

Asociācijā norādīja, ka spēkā esošie līgumi, kurus patlaban izpilda būvnieki, ir iepriekš noslēgti, nezinot un nevarot paredzēt prasību pēc 15. decembra nepielaist pie darba būvniecībā darbiniekus bez sadarbspējīga sertifikāta. Līdz ar to arī būvniecības nozares darbiniekus, kuriem nav sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, nevarēs nodarbināt būvobjektā. 

Organizācijā skaidroja, ka vakcinācijas līmenis būvniecības uzņēmumos ir ļoti atšķirīgs –

ir uzņēmumi, kuros ir vakcinēti visi darbinieki, un ir arī uzņēmumi, kuros vakcinēto darbinieku skaits ir zem 20%. Vidējais vakcinācijas līmenis būvkompānijās ir 70–75%.

Darbiniekus, kuriem līdz 15. decembrim nebūs sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, vairākums būvuzņēmēju nesteigsies atbrīvot no darba. Taču daļa nevakcinēto speciālistu plāno papildināt bezdarbnieku rindas, daļa – doties uz ārzemēm, kur var strādāt ar negatīvu testu, taču lielākā daļa saskaņā ar uzņēmēju prognozēm pāries ēnu ekonomikā, brīdināja asociācijā.

"Būvniecībā darbaspēka trūkums ir sāpīga problēma jau kādu laiku. Jāņem vērā arī ikgadējā sezonālā darbinieku saslimstība, kas veido ap 10% darbaspēka trūkumu uzņēmumos un ap 10% vispārējais darba roku trūkums būvniecībā.

Valdības rīkojums šo problēmu saasinās tik ļoti, ka līgumu izpilde būs apdraudēta un nereti nebūs iespējama. Būvuzņēmēji prognozē, ka būs objekti, kuros darbs apstāsies," norādīja asociācijā.

Būvnieku biežāk prognozētās sekas valdības rīkojumam: līgumu termiņu kavējumi, līdz ar to – līgumsodi; augošs darbaspēka trūkums un nespēja nodrošināt saistību izpildi, saasinoties konkurencei par darbiniekiem, kas tiesīgi strādāt; darbu apstādināšana un apjoma īstermiņa samazinājums, neuzņemoties jaunus pasūtījumus; uzņēmumu apgrozījuma samazinājums; ēnu ekonomikas īpatsvara palielināšanās.

"Uzņēmēji vēlas zināt, kā un vai tiks segti zaudējumi, kas būs saistīti ar piespiedu dīkstāvi un apgrozījuma kritumu," teikts asociācijas paziņojumā, aicinot EM situāciju būvniecības nozarē atzīt par "force majeure".

""Force majeure" jāattiecina no 2021. gada 15. decembra uz laiku, kamēr pastāv prasība, ka būvniecībai ir jādarbojas “zaļajā režīmā", uz spēkā esošo līgumu, kas noslēgti līdz 2021 .gada 9. oktobrim, izpildes termiņiem. Tādā veidā būvnieki vēlas sevi pasargāt no nepelnītām līgumsodu sankcijām," teikts Latvijas Būvnieku asociācijas paziņojumā.

KONTEKSTS:

15. novembrī, beidzoties mājsēdei, valdība lēma atgriezties pie dzīves pārsvarā "zaļajā režīmā", proti, plašākām iespējām iepirkties, pulcēties un saņemt pakalpojumus tikai cilvēkiem, kuri ir potējušies pret Covid-19 vai var uzrādīt pārslimošanas sertifikātu. Savukārt nepotētajiem vai vīrusu nepārslimojušajiem ir pieejams "sarkanais režīms" – pašu nepieciešamāko preču un pakalpojumu saņemšanas iespēja.

No 15. decembra arī visi privātajā sektorā nodarbinātie, kas strādā klātienē, bet nesaskaras ar citiem cilvēkiem, drīkst to darīt, ja var uzrādīt Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Šī prasība gan neattieksies uz tiem privātā sektora darbiniekiem, kuri strādā no mājām.

Novembra sākumā Saeima atbalstīja grozījumus likumā, ļaujot darba devējiem atlaist tos padotos, kuriem noteikto darba pienākumu pildīšanai nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti