Būvnieki: Ar Atveseļošanas plāna naudu būvniecības nozarei Latvijā nedraud ilgtermiņa pārkaršanas riski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Neskatoties uz papildu naudas pieplūdumu, ko nodrošinās Eiropas Savienības daudzgadu budžets un arī Atveseļošanas mehānisma investīcijas, šobrīd nav norāžu, ka būvniecības nozarei Latvijā draud ilgtermiņa pārkaršanas riski. To intervijā Latvijas Radio minēja būvkompānijas "RERE Grupa" valdes priekšsēdētājs un Latvijas Būvuzņēmēju partnerības pārstāvis Guntis Āboltiņš-Āboliņš. 

Viņš minēja, ka nozare rēķinoties ar līdzīgu pieprasījumu būvniecībā kā iepriekšējos gados. Āboltiņš-Āboliņš atzīmēja, ka būvnieki šobrīd “neredz karstus draudus” nozarei par spīti ekspertu prognozēm, ka būvniecības nozarei draud pārkaršana, jo gaidāmi apjomīgi Eiropas fondu līdzekļi. Šī iemesla dēļ būvniecībā neparedz arī akūtu darbaspēka trūkumu

Tai pašā laikā Āboltiņš-Āboliņš izcēla citu akūtu problēmu, ko izraisījis straujš cenu kāpums izejvielām un materiāliem visā pasaulē. Viņš skaidroja, ka cenu kāpums būvniecībā lielā mērā saistīts ar ražošanas jaudas strauju samazinājumu 2020. gadā Covid-19 pandēmijas dēļ. Ekonomikai un ražošanai šī gada sākumā atjaunojoties, strauji palielinājās cenas būvmateriāliem. “Būtiskākais ir augstās cenas noturība un tās nevēlēšanās samazināties,” norādīja Būvuzņēmēju partnerības pārstāvis.

Viņš sacīja: “Lielākā problēma ir tiem uzņēmumiem, kuri ir noslēguši 2020. gada otrajā pusē līgumus, kuros nav paredzēta izmaksu indeksācija.

Tiem draud reāls risks, ka šie objekti var netikt realizēti. Šajā situācija būtu jārada kāds risinājums diezgan strauji, nekavējoties.”

Viņš atzīmēja, ka tā nav problēma tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs. “Protams, atkarībā no krīzes ilguma un uzņēmumu spējas piemaksāt par objektu pabeigšanu mēs agrāk vai vēlāk redzēsim [uzņēmumu] bankrotus un vairāk nepabeigtu objektu,” atzina Āboltiņš-Āboliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti