Būvniecības uzraugi aptur būveksperta sertifikātu saistībā ar «Z-Towers» ekspertīzi; viņš to sola apstrīdēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) uz laiku apturēja būvspeciālista Arta Dzirkaļa sertifikātu ēku ekspertīzes jomā. Tas saistīts ar daudzfunkcionālā kompleksa “Z-Towers” (Z-Torņi) ekspertīzi.

Lēmums pieņemts par būvspeciālista darbības pārkāpumiem ekspertīzes dokumentēšanā un nepietiekami pamatota ekspertīzes atzinuma sagatavošanā, informēja birojs.

Par šiem pārkāpumiem normatīvais regulējums paredz atbildību - būvspeciālista sertifikāta darbības apturēšanu uz laiku.

BVKB ir informējis Rīgas pilsētas būvvaldi par lietā konstatētajiem apstākļiem, lai tā savas kompetences ietvaros lemtu par turpmākajām darbībām saistībā ar daudzfunkcionālo kompleksu “Z-Towers”.

BVKB Būvspeciālistu sertificēšanas nodaļas pieņemtais lēmums ir stājies spēkā šā gada 24. februārī, un tas ir apstrīdams BVKB direktoram viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Lēmumu sola pārsūdzēt

Savukārt uzņēmums “CMB” paziņojumā medijiem norādīja, ka Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) lēmums par  Dzirkaļa veikto ekspertīzi “Z Towers” ēkai ir  “pilnībā nepamatots un tikai spilgti atklāj  Latvijas būvniecības regulējuma nepilnības, jo nevienā no tiem nav noteikts, kādā apjomā vai detalizācijā būtu veicama būves ekspertīze, kā būtu dokumentējama tās gaita, vai kāda metodika būtu jāpielieto”.

“CMB” uzsver, ka būvju kompleksa “Z Towers” ekspertīze veikta ļoti rūpīgi turpat gada garumā, cieši sadarbojoties ar ēkas projektētājiem, būvinženieriem, būvuzraugiem un citiem speciālistiem, izmantojot vairāk nekā 10 gadu laikā izstrādātu, uz pieredzi un kompetenci balstītu būves ekspertīzes veikšanas metodoloģiju.

“CMB”  norāda, ka  Būvniecības valsts kontroles biroja pieņemtais lēmums neapstrīd  Dzirkaļa ekspertīzes atzinumu par “Z Towers” nesošo būvkonstrukciju drošumu un atbilstību projektam, bet tikai ekspertīzes veikšanā izvēlēto metodiku un tās dokumentēšanu.

Būvspeciālists Artis Dzirkalis uzskata, ka Būvniecības valsts kontroles biroja pieņemtais lēmums par būvprakses sertifikāta apturēšanu uz laiku ir pilnībā nepamatots un grasās to apstrīdēt, iesniedzot rakstisku pamatojumu BVKB.

KONTEKSTS:

Rīgas pilsētas būvvalde 10. janvārī sniegusi pozitīvu atzinumu par “Z-Torņi” nodošanu ekspluatācijā. Rīgas pilsētas būvvaldes izsniegtais akts apstiprina ēkas atbilstību lietošanai, kā arī apstiprina veikto būvdarbu atbilstību normatīvo aktu prasībām. 

Vēl novembrī būvvalde cēla trauksmi, ka tiek izdarīts politisks spiediens, darbiniekiem liek pienākumus veikt pavirši un pieņemt ekspluatācijā debesskrāpjus "Z-Torņi" Pārdaugavā, Rīgā.  Rīgas būvvalde bija konstatējusi vairākas nepilnības, kas liedz būvobjektu "Z-Torņi" pieņemt ekspluatācijā.

Galvaspilsētas mērs Oļegs Burovs ("Gods kalpot Rīgai"), kurš tiek nosaukts par spiediena izdarītāju, apgalvoja, ka būvvalde esot pārāk birokrātiska.

Tikmēr "Towers Construction Management" bija vērsies Valsts policijā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un valdībā ar sūdzībām par to, ka Rīgas būvvalde apzināti kavē nodošanu ekspluatācijā.

Daudzfunkcionālo kompleksu "Z-Towers" veido divi 30 stāvu augsti apļveida torņi (123 un 117 m), kuri ir savienoti ar pamatā esošo "podiumu". Torņos atradīsies dzīvojamie apartamenti un A klases biroju telpas, kā arī būs pieejama četru līmeņu apakšzemes stāvvieta, fitnesa un SPA zona.

"Towers Construction Management" pieder ar starptautisko kompāniju "SPI Group" saistītiem uzņēmumiem, bet "SPI Group" īpašnieks ir par Krievijas degvīna oligarhu dēvētais Jurijs Šeflers, kuram pieder arī "Latvijas balzams".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti