Būvniecības produkcijas apjoms pērn pieauga par 21,9%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Būvniecības produkcijas apjoms pērn, salīdzinot ar 2017. gadu, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 21,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati. Apjoma kāpums bija visās būvniecības nozarēs – ēku būvniecībā par 25,6%, inženierbūvniecībā par 11,6% un specializētajos būvdarbos par 27,8%.

Lielākais būvniecības apjoma kāpums (2,1 reizi) bija jomā, kas saistīta ar būvdarbu pabeigšanu (apmetēju darbi, grīdas un sienu apdare, krāsotāju un stiklinieku darbi u.c.), kā arī ēku nojaukšanā un būvlaukumu sagatavošanā – par 75,6%.

Inženierbūvniecībā kāpums bija ceļu un dzelzceļu būvniecībā – par 22,5% un pilsētsaimniecības infrastruktūras objektu būvniecībā – par 15,3%, bet kritums – pārējā inženierbūvniecībā (ietver ūdensceļus, ostu un upju piestātnes, rūpniecības kompleksās būves, brīvdabas sporta laukumus u.c.) – par 35,2%.

Pagājušā gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar 2017. gada 4. ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 21,4%.  Kāpums bija ēku būvniecībā – par 16,6% un specializētajos būvdarbos – par 47%, bet inženierbūvniecības darbu apjoms saruka par 1,1%.

Nozīmīgākais būvniecības produkcijas pieaugums pēdējā ceturksnī bija specializēto būvdarbu jomās: ēku nojaukšanā un būvlaukuma sagatavošanā (2,3 reizes), būvdarbu pabeigšanā (2,1 reizes), un citos specializētajos būvdarbos (par 37%).

Inženierbūvniecības apjoma samazinājumu ietekmēja kritums pilsētsaimniecības infrastruktūras objektu būvniecībā – par 9,5% un pārējā inženierbūvniecībā – par 56,1%.

2018. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 8,7%, tai skaitā ēku būvniecība – par 9 % un specializētie būvdarbi – par 18,6%, inženierbūvniecība samazinājās par 5,6%.

Pagājušajā gadā izsniegtas 3130 būvatļaujas dzīvojamo ēku būvniecības uzsākšanai, kapitālajam remontam, rekonstrukcijai un restaurācijai. Viena dzīvokļa jaunu māju būvniecības uzsākšanai tika izsniegtas 1925 būvatļaujas.

Nedzīvojamo ēku būvniecības uzsākšanai, kapitālajam remontam, rekonstrukcijai un restaurācijai tika izsniegtas 1273 būvatļaujas, bet Rūpnieciskās ražošanas ēkām un noliktavām tika izsniegtas 246 būvatļaujas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti