Būvniecības nozares darbību turpmāk noteiks īpaši izveidots ētikas kodekss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Būvniecības nozares pārstāvji parakstījuši ētikas kodeksu, kas no 17. maija ir saistošs visiem nozares darbiniekiem. Ētikas kodekss paredzēts specifisku situāciju risināšanai un noteikšanai, lai tiktu ievērotas vienotas uzvedības normas.

Ētikas kodeksa mērķis ir nozares pārstāvju atbildības un uzvedības noteikšana gan pret sabiedrību, gan pret citiem nozares pārstāvjiem. Kodeksā noteiktie principi visiem darbiniekiem būs jāievēro praksē. 

Ētikas kodekss ir par specifisku situāciju risināšanu, kas attiecas uz godu un cieņu nozarē, Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" stāsta Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane.

Ja kāds no nozares darbiniekiem pārkāps kodeksā definētās normas, tad tiks veidota speciāla komisija, kurā piedalīsies Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās Universitātes un Būvniecības padomes pārstāvji, norādīja Fromane.

Pārkāpumu gadījumā nereti ir grūti izsvērt, kas ir vai nav uzskatāms par pieņemamu. Tas ne vienmēr ir jautājums tikai par korupciju nozarē, bet arī par to, kāda ir atbildība un kompetences būvniecībā iesaistītajām personām, kā arī cieņa un lojalitāte pret saviem kolēģiem un nozari.

Fromane norādīja, ka tāpēc ir ļoti svarīgi nospraust latiņu šīm lietām.

Parakstītais dokuments nav vērsts tikai uz sabiedrības pārliecināšanu un uzticības veicināšanu, bet arī pret 60 000 nozarē strādājošajiem, jo visiem ir jābūt pārliecinātiem par to, kas un kādas ir ētikas normas. Galvenais nav indivīda interpretācija, bet gan kopējā apņemšanās.

Konflikta situāciju gadījumā informāciju varētu publiskot pēc tam, kad izteikst aizrādījums.

Kodeksā noteikts, ka biedriem savi pienākumi jāveic godprātīgi, darbinieki nedrīkst apzināti iesaistīties darbībās, kas ir kompromitējošas viņu profesijai, darbinieki no sava uzņēmuma, klienta, pircēja, piegādātāja vai biznesa partnera nedrīkst pieņemt nekādas vērtīgas dāvanas un citas normas, par kuru neievērošanu draudēs sankcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti