Būvniecības izmaksas janvārī samazinājās par 0,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Janvārī, salīdzinot ar pērnā gada decembri, būvniecības izmaksas Latvijā samazinājās vidēji par 0,5%. Tomēr, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, būvniecības izmaksas pieauga par 5%, informēja Centrālās statistikas pārvaldē.

Janvārī strādnieku darba samaksa pazeminājās par 3%, kas skaidrojams ar darbu apjomu samazināšanos ziemas periodā. Mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas pieauga par 0,3%, bet būvmateriālu cenas – par 0,1%.

Lielākā ietekme uz būvniecības izmaksu kopējo līmeni bija izmaksu samazinājumam nedzīvojamo ēku būvē.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, būvniecības izmaksas pieauga par 5%. Visvairāk – par 12,1% – palielinājās strādnieku darba samaksa. Izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai pieauga par 4,4%, būvmateriālu cenas –par 2,0%.

Lielākā ietekme uz būvniecības izmaksu kopējo līmeni bija izmaksu kāpumam transporta objektu būvē, kam ir lielākais īpatsvars kopējā būvdarbu apjomā.

Kā katru gadu, šī gada janvārī ir pārskatīta indeksa aprēķinos izmantotā svaru struktūra. Lai nodrošinātu būvniecības izmaksu indeksa atbilstību pašreizējiem Latvijas ekonomiskajiem apstākļiem un lietotāju prasībām, šogad ir atjaunoti indeksa aprēķinos lietotie unificētie būvmodeļi. Darba izpildei CSP piesaistīja pieredzējušus būvniecības speciālistus, kuri novērtēja līdzšinējo svaru sistēmu un sagatavoja jaunus būvmodeļus, kas precīzāk atspoguļo pēdējā laikā pielietotās celtniecības tehnoloģijas un būvmateriālus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti