Būvniecības informācijas sistēmas lietotāju un lietu skaits audzis par 35%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nepilnus divus mēnešus, kopš Būvniecības informācijas sistēma piedāvā pilnībā digitālu būvniecības procesa dokumentācijas apriti, sistēmas lietotāju un lietu skats, salīdzinot ar gada sākumu, pieaudzis par 35%, Latvijas Radio pastāstīja Būvniecības valsts kontroles biroja vadītāja Svetlana Mjakuškina.

Būvniecības informācijas sistēma (BIS) pilnībā digitālu būvniecības procesa dokumentācijas apriti nodrošina no 1. oktobra, bet no 1. janvāra sistēma būs jālieto obligāti. Digitālā platforma no būvniecības dokumentācijas aprites izskaudīs papīra formātu.

Būvniecības valsts kontroles biroja vadītāja Svetlana Mjakuškina
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Mjakuškina stāstīja, ka salīdzinot ar gada sākumu, kad sistēma piedāvāja vien saskaņot ieceri vai būvprojektu, tagad gan lietu, gan lietotāju skaits pieaug. Šobrīd sistēma ir platforma, kas digitalizē būvniecības dokumentācijas apriti no ieceres līdz pieņemšanai ekspluatācijā.

Viņa arī stāstīja, ka birojs kopā ar nozari turpinās attīstīt jaunus un ērtākus risinājumus lietotājiem. Sistēmu veido paši lietotāji, to radīja būvniecības nozare kopā ar biroju, tā ir veidota lietotājiem, nevis “nozare priekš sistēmas”, uzsvēra Mjakuškina.

Biroja vadītāja atzina, ka nākamgad, kad sistēma būs jālieto obligāti, noteikti būs jautājumi tiem, kas nav izmantojuši sistēmu, un birojs nodrošinās viņiem atbalstu – plānots izveidot zvanu centru, lai katrs var pēc iespējas ātrāk rast atbildes, kas rodas sistēmas lietošanas laikā.  

Sstēma ir palaista nesen, un birojs cer sagaidīt atgriezenisko saiti no lietotājiem, “gaidām, ka lietotāji sniegs priekšlikumus, lai no jauna gada katrs var izbaudīt digitālā procesa priekšrocības”, sacīja Mjakuškina un uzsvēra, ka digitalizēts process būs skaidrs un caurspīdīgs, ir automatizēts vairāku datu iegūšanas process, un tas samazina patērēto laiku un arī izdevumus.

KONTEKSTS:

Kopš 2017. gada par 300% pieaudzis sistēmā esošo būvniecības lietu skaits. 2017. gadā bija 22 333 lietas, bet šogad līdz oktobrim – 92 220 lietas.

Kopumā sistēmā ir 31 e-pakalpojums, un tajā integrētas 15 valsts iestāžu datu sistēmas.  

Būvniecības informācijas sistēmai beidzot ir pievienojusies arī Rīga, kura iepriekš sistēmu neizmantoja.  

Ar būvniecības dokumentu aprites digitalizēšanu cer dokumentu apriti padarīt vienkāršāku un mazināt birokrātiju.    

Būvniecības informācijas sistēmas uzturēšana gadā izmaksās vairāk nekā 100 tūkstošus eiro.

Šogad februārī Saeima atbalstīja grozījumus Būvniecības likumā, ar kuriem paredzēts veicināt pāreju uz dokumentu apriti elektroniskajā būvniecības informācijas sistēmā. Paredzēts, ka būvniecības administratīvais process elektroniski tiks uzsākts 2020. gada janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti