Būvniecības eksperts: Lielākas problēmas ar būvmateriāliem ir no tālākām valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Veicot remontu vai būvniecību, eksperti iesaka būvmateriālu pircējus cieši pievērst uzmanību marķējumam uz iepakojuma, turklāt lielākas problēmas manītas ar materiāliem, kas ražoti tālākās valstīs, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Kā labāk dzīvot” norāda būvniecības eksperti.

Būvmateriāliem jābūt dokumentācijai no paša ražotāja, jo tikai viņš zina materiāla īpašības, ne tirgotājs, norāda Būvmateriālu ražotāju asociācijas izpilddirektors Leonīds Jākobsons. „Bieži tiek uzskatīts, ka būvmateriāls ir tas, kas veido būves, bet praktiski būvmateriāls ir tikai viena izejviela būvniecībai. Bet to īpašības, ja tās neievērojam un pārkāpjam, rada lielākās sekas jau pašam gala produktam, būvei,” saka Jākobsons. Viņš mudina nopietnāk attiekties pret būvniecību, sakot, ka nevar vienu materiālu atvietot ar kaut ko citu tikai cenas dēļ.

Neatkarīgais būvniecības eksperts, būvinženieris Artis Dzirkalis piebilst, ka mazākas problēmas novērotas ar Latvijā ražotiem materiāliem, jo rūpnīcas ir uz vietas vai tuvākajās Eiropas valstīs. Savukārt lielākas problēmas ir ar materiāliem, kas ražoti tālākās valstīs.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Dokuments, kas sniedz informāciju par tehniski fizikālām īpašībām, ir būvizstrādājuma sertifikāts, skaidro Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta direktores vietniece Svetlana Mjakuškina. Viņa gan piebilst, ka situācija tirgū kopumā nav tik slikta: „Protams, mūsu dati vienmēr izskatās slikti. Bet mēs koncentrējamies uz tiem būvizstrādājumiem, kur ir aizdomas, ka varētu būt kaut kas neatbilstošs.” Piemēram, 2014.gadā no pārbaudītajiem 538 būvmateriāliem 233 gadījumos konstatētas neatbilstības.

Patērētāju tiesību aizstāve iesaka būvmateriālu pircējiem pievērst uzmanību marķējumam, kur norādīta būtiska informācija. „Ja tie [būvmateriāli] stāv pliki, tad viņš nevar neko zināt. Tad ieteiktu tos neņemt. Bet, ja uz iepakojuma ir identifikācija un norādījumi no ražotāja puses, tādus var ņemt un būvēt,” stāsta Mjakuškina. Šie principi attiecas arī uz ārzemēs pērkamajiem materiāliem. Uz iepakojuma jābūt norādītam ražotājam, piemērošanai, kam tas materiāls ir domāts, kā arī papildu informācijai par iestrādāšanu. Vērts arī konsultēties ar veikala pārstāvjiem, kuriem nereti notiek ražotāju organizētas apmācības.

Piemēram, remontējot vannas istabu, jālūkojas pēc materiāliem, kas paredzēti mitrām telpām. Būtiski arī zināt, kādu materiālu izmantot, lai piestiprinātu, piemēram, konkrēta veida flīzi. Tajā pašā laikā remontam vannas istabā neiesaka pirkt novitātes, bet gan izmantot pārbaudītas lietas, tostarp flīzes.

Savukārt attiecībā uz garantiju termiņiem, ko dod ražotāji, vērts paskatīties, cik sen šis uzņēmums darbojas. Nevajadzētu paļauties uz 20 gadu garantiju no uzņēmuma, kas līdz šim darbojas piecus gadus, norāda eksperti.

Plašāku informāciju par to, kas jāzina, izvēloties būvmateriālus, PTAC ir apkopojis kampaņā "Esi gudrs - būvē droši!"

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti