Būvniecības apjomi pērn pieauguši par 6,9%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

2013.gadā, salīdzinot ar 2012.gadu, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 6,9%.

Pagājušajā gadā būvniecības produkcijas apjoms faktiskajās cenās bija 1167,4 miljoni latu (1661 miljoni eiro), no tiem ceturtajā ceturksnī – 366,7 miljoni latu (521,7 miljoni eiro), liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati.

Pērn, salīdzinot ar 2012.gadu, ēku būvniecības apjoms palielinājās par 4,2%, tai skaitā dzīvojamo māju būvniecība pieauga par 57,9%. Inženierbūvju būvniecība, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieauga par 8,8%.

Vislielākais pieaugums bijis maģistrālo cauruļvadu, spēka un komunikācijas līniju, kā arī ostu būvniecībā – attiecīgi par 76,3% un 70,4 %, ko veicināja ES fondu finansēto projektu īstenošana. Lielākais sarukums savukārt vietējo cauruļvadu un kabeļu izbūvē par 37,8% un ārstniecības vai veselības aprūpes ēku būvniecībā par 34,3%.

Ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar trešo ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 2,2% un to ietekmēja inženierbūvju būvniecības apjoms samazinājums par 4,4%. Ēku būvniecības apjoms savukārt palielinājās par 5,8%.

Ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar ceturto ceturksni gadu iepriekš, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 3,9%. Ēku būvniecības apjoms palielinājās par 3%, tai skaitā dzīvojamo māju būvniecība palielinājās par 36,1% un administratīvo ēku būvniecība pieauga 2,6 reizes. Inženierbūvju produkcija, salīdzinot ar pagājušā gada 4.ceturksni, pieauga par 4,5%, un tam par iemeslu bija būtisks produkcijas apjoma palielinājums maģistrālo cauruļvadu, spēka un komunikācijas līniju, kā arī tiltu un tuneļu  būvniecībā – attiecīgi par 74,1% un 42 %. Līdzīgi kā pērn kopumā arī šajā periodā lielākais samazinājums vietējo cauruļvadu un kabeļu izbūvē par 37,4% un ārstniecības vai veselības aprūpes ēku būvniecībā par 36%.

Ceturtajā ceturksnī izsniegtas 417 būvatļaujas viena dzīvokļa māju būvniecības uzsākšanai, kapitālajam remontam, rekonstrukcijai un restaurācijai ar kopējo platību 93,6 tūkstoši kvadrātmetru. Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, tas ir par 118 būvatļaujām mazāk, un kopējā paredzētā platība samazinājusies par 28%. Jaunu viena dzīvokļa māju būvniecībai ar kopējo platību 64,3 tūkst,m2 izsniegtas 273 būvatļaujas jeb par 24,4% mazāku platību un 81 būvatļauju mazāk.

Savukārt rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecībai ar kopējo platību 199,6 tūkstoši kvadrātmetru izsniedza 107 būvatļaujas. Salīdzinot ar 4.ceturksni gadu iepriekš, ir izsniegtas par trim būvatļaujām mazāk un par 7,4% mazāku platību. 58 būvatļaujas izsniedza jaunu rūpniecības ēku un noliktavu būvniecībai ar kopējo platību 133,7 tūkstoši kvadrātmetru jeb par četram būvatļaujām mazāk, bet paredzētā platība palielinājusies 1,8 reizes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti