Būvniecībā strādājošajiem alga «uz papīra» nedrīkstēs būt mazāka par 780 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Būvniecībā strādājošajiem alga nedrīkstēs būt mazāka par 780 eiro pirms nodokļu nomaksas. To paredz visiem būvniecības uzņēmumiem saistošā ģenerālvienošanās, kas stāsies spēkā 3. novembrī. Mērķis ir cīnīties pret ēnu ekonomiku un panākt, ka celtnieki ir sociāli aizsargāti.

Būvniecībā tradicionāli bijis augsts aplokšņu algu īpatsvars. Lai celtniekiem legāli maksātās algas daļa būtu pēc iespējas lielāka, nozares uzņēmumi savā starpā vienojušies, ka būvniecībā minimālā alga būs lielāka nekā valstī kopumā. Turpmāk visiem būvniecībā nodarbinātajiem būs jāmaksā vismaz 780 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Pusgadu gan spēkā pārejas periods, kura laikā varēs maksāt arī 650 eiro.

"Tajā pašā laikā ir jāsaprot, ka visas normas ir tik dzīvas, cik mēs viņas ievērojam.

Līdz ar to aicinu katru nodarbināto, kurš zina, ka pret viņu šādas normas netiek ievērotas, vai arī viņš zina kādu citu, par šādām lietām runāt, nākt uz arodbiedrību, ja esat biedri, iet uz valsts iestādēm, lai par šīm lietām ziņotu,

jo tikai no mums kopā ir atkarīgs tas, vai šī vienošanās dzīvē strādās," teica Latvijas Būvniecības nozares arodbiedrības pārstāvis Mārtiņš Dunskis.

Latvijas Būvuzņēmēju partnerība cer, ka ģenerālvienošanās konkurenci būvniecībā padarīs godīgāku. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") uz būvnieku panākto vienošanās raugās optimistiski un stāstīja, ka ģenerālvienošanos varētu slēgt arī citas nozares.

"Šis piemērs attiecībā uz būvniecības nozari ir raisījis arī citās nozarēs vēlmi iziet ārā no pelēkās ekonomikas un maksāt godīgi nodokļus, naktīs mierīgi gulēt, lai Valsts ieņēmumu dienests neklauvē pie durvīm. Tāpēc šāda nozares pašiniciatīva ir ļoti apsveicama," sacīja ministrs.

Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Bļodniece par ģenerālvienošanos
00:00 / 00:57
Lejuplādēt

"Ģenerālvienošanās regulēs, ka būvniecības nozarē nodarbinātajiem minimālais atalgojums būs 780 eiro tiem darbiniekiem, kuriem nav kvalifikācijas, savukārt, tiem darbiniekiem, kuriem ir kvalifikācija ir paredzama arī piemaksa, kas nozīmēs, ka viņiem minimālā alga būs 820 eiro. Līdz ar to principā šis kļūs saistoši visai būvniecības nozarei. Visiem būvniecības nozares darba devējiem un kā tiesības visiem darba ņēmējiem un aizstās valstī noteikto minimālo algu," teica Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Bļodniece.

Ģenerālvienošanos parakstījuši 313 uzņēmumi, kuru apgrozījums veido 56% no būvniecības produkcijas kopējā apjoma. Vienošanās jāpilda arī tiem uzņēmumiem, kas to nav parakstījuši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti