Būvniecībā palielinās elektronisko dokumentu aprite

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 1. oktobra Būvniecības informācijas sistēma (BIS) nodrošinās pilnībā digitālu būvniecības procesa dokumentācijas apriti. No 1. janvāra sistēma būs jālieto obligāti. Digitālā platforma no būvniecības dokumentācijas aprites izskaudīs papīra formātu.

Kopš 2017. gada par 300% pieaudzis sistēmā esošo būvniecības lietu skaits. 2017. gadā bija 22 333 lietas, bet pašlaik – 92 220 lietas. žurnālistus informēja Būvniecības valsts kontroles biroja  (BVKB) direktore Svetlana Mjakuškina.

Kopumā sistēmā ir 31 e-pakalpojums, un tajā integrētas 15 valsts iestāžu datu sistēmas. Bažu par sistēmas jaudu neesot.

Būvniecības informācijas sistēmai beidzot ir pievienojusies arī Rīga, kura iepriekš sistēmu neizmantoja. Tāpēc tagad notika speciālas apmācības.

BVKB direktore gan teica, ka sistēmas izmantošana no Rīgas puses nenotiek tik aktīvi, kā gribētu.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (“KPV LV”) norādīja, ka Rīga nodrošina vairāk nekā pusi no visiem būvniecības procesa ierosinātājiem un sistēmas salāgošana ir ļoti būtiska.

No 1. oktobra elektroniski būs iespējams nodrošināt visu būvniecības dokumentācijas apriti, līdz ar to process kļūs pilnībā digitāls.

Sistēmas lietošana no 1. janvāra būs obligāta.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro
00:00 / 00:21
Lejuplādēt

Ar būvniecības dokumentu aprites digitalizēšanu cer dokumentu apriti padarīt vienkāršāku un mazināt birokrātiju. Ministrs sacīja, ka sistēma mazinās arī korupcijas riskus. Sistēmā dati redzami vairākām iesaistītajām iestādēm.

Savukārt būvuzņēmuma SIA “Arčers” attīstības vadītāja Inga Timma ir pārliecināta, ka sistēma patiesi palīdzēs padarīt būvniecības dokumentu apriti caurskatāmu, bet pie viena noteikuma – ja to lieto visi procesā iesaistītie un to dara pareizi.

Taču, viņasprāt, sistēma nav tik intuitīva un lietotājam droša, jo tā nesniedz atgriezenisko saiti, ja lietotājs ir kļūdījies vai kaut ko nav aizpildījis.

Turklāt vecākā gadagājuma darbiniekiem jaunā kārtība var radīt papildu piepūli un darba slodzi.

Būvniecības informācijas sistēmas uzturēšana gadā izmaksās vairāk nekā 100 tūkstošus eiro.

KONTEKSTS:

Šogad februārī Saeima atbalstīja grozījumus Būvniecības likumā, ar kuriem paredzēts veicināt pāreju uz dokumentu apriti elektroniskajā būvniecības informācijas sistēmā. Paredzēts, ka būvniecības administratīvais process elektroniski tiks uzsākts 2020. gada janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti