Būvmateriālu sadārdzinājuma dēļ lauzts līgums ar Rēzeknes rekreācijas centra būvnieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Būvmateriālu izmaksu sadārdzināšanās dēļ apturēti darbi vairāk nekā 8 miljonus vērtā jaunā rekreācijas centra būvobjektā pie Kovšu ezera Rēzeknē, un, cenšoties nepazaudēt projektam Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu, pašvaldība lauzusi līgumu ar būvfirmu un sludina jaunu iepirkumu uz atlikušajiem būvdarbiem. Projekta sadārdzinājumu pašvaldība gan vēl nevar nosaukt, to parādīs jaunā iepirkuma rezultāti, taču tiek apsvērta iespēja rekreācijas centra būvniecības pabeigšanai ņemt kredītu. Jau šobrīd skaidrs, ka darbi pie vērienīgā projekta Rēzeknē ievilksies par vairākiem mēnešiem.

Būvmateriālu sadārdzinājuma dēļ lauzts līgums ar Rēzeknes rekreācijas centra būvnieku
00:00 / 03:28
Lejuplādēt

"Šeit ir paredzēta rekreācijas centra ēka trijos stāvos, labiekārtota apkārtesošā teritorija ar stāvlaukumiem, apzaļumošanu, ar laipu uz ezera un rekonstruēts arī Brīvības ielas posms," par Kovšu ezera krasta būvobjektu 3000 kvadrātmeru platībā stāstīja Rēzeknes Pilsētvides un attīstības pārvaldes investīciju un attīstības nodaļas vadītājs Imants Mekša. "Šī ēka papildina Kovšu ezera jau izbūvēto infrastruktūru. Un bija domāts tā kā papildinājums visiem tūrisma infrastruktūras objektiem Rēzeknē."

Topošā SPA kompleksa būvniecība Rēzeknē ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu sākta pirms diviem gadiem, bet nu būvdarbi te apturēti.

"Šobrīd Brīvības ielā ir palikusi tikai asfalta virskārta, teritorijas darbos ir izbūvētas pazemes inženierkomunikācijas un rekreācijas centra ēkai ir uzbūvēts, teiksim, karkass ar jumtu un uzsākti fasādes siltināšanas darbi, vēl paspējām nedaudz sabūvēt starpsienas, un tad jau dramatiskā cenu kāpuma dēļ nācās darbus pārtraukt," pastāstīja Mekša.

Ēkas būvniecība pie Kovšu ezera Rēzeknē
Ēkas būvniecība pie Kovšu ezera Rēzeknē

Būvmateriālu sadārdzinājuma un pieejamības dēļ lauzts arī noslēgtais līgums starp Rēzeknes pašvaldību un būvfirmu "Arčers". 

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kārlis Balgalvis norādīja: "Būvdarbu tiešās izmaksas mums sadārdzinājās par 20%. Tas ir nesaprātīgs sadārdzinājums, kas ir nepaceļams būvniekam no saviem resursiem."

Kā skaidroja pašvaldībā, līguma laušana ar būvnieku bijis reālākais situācijas risinājums. Mekša sacīja: "Mēs vairākus mēnešus centāmies kompensēt izmaksu sadārdzinājumu, kā to mums ļauj mūsu sadarbības iestāde, bet tie nosacījumi ir tādi, ka mūsu esošajā projektā, kad darbu atlikums vēl ir vairāk kā 60%, to nav iespējams izpildīt."

Līdzšinējā līgumā noteikts, ka rekreācijas centru Rēzeknē bija plānots uzbūvēt par 8,2 miljoniem eiro, šobrīd pašvaldība izsludinājusi jaunu iepirkumu uz atlikušajiem būvdarbiem. Iepirkuma atvēršana notiks pēc mēneša, kas arī parādīs projekta sadārdzinājumu un jaunās izmaksas.

Ar projektu sadārdzināšanos šobrīd saskārusies jau vairāk nekā puse Eiropas fondu naudas saņēmēju Latgalē,

atzina Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) Latgales reģiona nodaļas vadītāja Liene Amantova-Salmane: "Vidējais sadārdzinājums, cik mums ir šīs informācijas, ir, sākot apmēram no 12% līdz pat 40%, un tas, protams, atkarīgs no tā, kādā realizācijas stadijā ir konkrētais projekts un arī kādā jomā ir projekts."

To, ka teju katrā pašvaldībā ir kāds objekts, kurš ir apturēts vai kuram ir līgums pārtraukts, norādīja arī Latvijas Būvnieku asociācijas vadītājs Normunds Grinbergs.

Viņš atzīmēja: "No marta mēneša jau būvniecības nozare runā par to, ka ir ārkārtas situācija saistībā ar būvmateriālu cenām un ar būvmateriālu piegādēm un ir valstiski šis jautājums jārisina. Īpaši tajos projektos, kas ir Eiropas Savienības līdzfinansētie, kurus uzrauga CFLA. Risinājumu par cenu indeksāciju joprojām nav, un tas ir iemesls līgumu laušanai – kā arī Rēzeknes gadījums."

Rekreācijas centram Rēzeknē būtu jābūt pabeigtam līdz šī gada beigām, tomēr Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) šo termiņu, ņemot vērā apstākļus, plāno pagarināt vēl par gadu. Tāpat pašvaldībai noteiktos termiņos jāatrod arī investors, kas kompleksu tālāk attīstīs. Pirmajās izsolēs investoru atrast gan nav izdevies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti