Būtiski samazina atbalstu lielajām dabasgāzes koģenerācijas stacijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ministru kabinets otrdien pieņēma grozījumus noteikumos “Par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā”. Grozījumi paredz būtiski samazināt subsīdiju atbalstu lielajām dabasgāzes koģenerācijas stacijām, kurās vienlaikus tiek ražots siltums un elektrība un kuru uzstādītā elektriskā jauda ir virs četriem megavatiem.

“No lielajām dabasgāzes koģenerācijas stacijām obligātā iepirkuma ietvaros tiek iepirkta lielākā daļa subsidētās elektrības un attiecīgi arī obligātā iepirkuma ietvaros izmaksātā summa ir ievērojama. Iepriekšējo valdību laikā pieņemto lēmumu dēļ subsīdijas par lielajās koģenerācijas stacijās saražoto elektrību pieaugtu arī nākamgad. Lai ierobežotu izmaksu kāpumu un samazinātu elektrības cenu pieauguma riskus patērētājiem, atbalsts lielajām koģenerācijas stacijām, tostarp AS „Latvenergo” termoelektrocentrālēm (TEC), tiks samazināts un tādējādi jau no 2014.gada izdosies ietaupīt vismaz 20 miljonus latu gadā, kas ierobežos obligātas iepirkuma komponentes pieaugumu nākotnē,” norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Minētās lielās koģenerācijas stacijas ir „Latvenergo” Rīgas TEC-1 un TEC-2, AS „Rīgas siltums” siltumcentrāle „Imanta” un SIA „Juglas jauda”.

2012.gadā atbalsts virs elektroenerģijas tirgus cenas šīm stacijām bija 61,7 miljoni latu, kas ir 46% no kopējās atbalsta summas subsidētās elektroenerģijas ražotājiem, informē Ekonomikas ministrija (EM).

Pašlaik minētās stacijas saņem atbalstu gan fiksēta jaudas maksājuma, gan enerģijas komponentes veidā. Izmaiņu projekts paredz pilnībā atteikties no enerģijas komponentes atbalsta mehānisma, saglabājot atbalstu tikai jaudas komponentes formā.

Šāds solis, pēc EM aplēsēm, nodrošinās elektroenerģijas ražošanā nepieciešamā dabasgāzes apjoma samazināšanu un neveicinās elektroenerģijas ražošanu nelabvēlīgos elektroenerģijas un dabasgāzes tirgus apstākļos, lai saņemtu atbalsta maksājumus.

Ar šādām izmaiņām tiks panākts obligātās iepirkuma komponentes (OIK) samazinājums jau no 2014.gada vismaz par 20 miljoniem latu gadā

Saskaņā ar EM prognozēm, ja netiek īstenoti OIK samazinoši pasākumi, 2014.gadāsubsīdiju apjoms pieaugtu no pašreizējiem 1,89 santīmiem par kilovatstundu (sant./kWh) līdz 2,33 sant./kWh. Atbalsta apjoma samazināšana lielajām koģenerācijas stacijām šo pieaugumu ierobežos, un EM aktīvi turpina darbu arī pie papildu risinājumu izstrādes, lai saglabātu OIK līmeni turpmākajos gados līdzšinējā apmērā un neradītu papildu slogu patērētājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti