Panorāma

Līdz diagnozei un operācijai paiet 17 gadi

Panorāma

J. Stoltenbergs: Nedrīkst vājināt militāro atbalstu Ukrainai

Būtiski pieaug hipotekāro kredītu ikmēneša maksājumi

Būtiski pieaug hipotekāro kredītu ikmēneša maksājumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Centrālā banka šajā gadā vairākkārt paaugstinājusi galvenās procentu likmes. Tas tiešā veidā atsaucas arī uz cilvēkiem, kuriem ir hipotekārie kredīti, jo ikmēneša maksājumi pieaug. Cik lielai daļai sabiedrības tas varētu sagādāt problēmas, un ko sola nākotne?

Paaugstinātās likmes kredītņēmējiem, kuru aizdevumiem piemēro EURIBOR likmi, nozīmē ikmēneša maksājumu pieaugumu. Latvijas Meža īpašnieku biedrībā strādājošā Aiga Grasmane ir viena no daudziem cilvēkiem Latvijā, kuru minētais pieaugums ietekmē. Saistībā ar tām viņas ģimenei mēneša maksājums par mājokli pieaudzis par apmēram 100 eiro: "Protams, ka tas ir diezgan būtisks. No vienas puses, tā nav nezināma lieta, ko mēs negaidījām, jo, protams, ka šī nulles likme nevar būt vienmēr. Tas, protams, ir ļoti izdevīgi. Bet, kolīdz šie procenti sāk palielināties, tas tomēr parādās ikmēneša maksājumā."

Tiek paredzēts, ka likmju kāpums zināmai sabiedrības daļai varētu sagādāt problēmas veikt maksājumus.

Eksperti lēš, ka problēmas ar kredīta maksājumiem varētu būt apmēram pieciem līdz septiņiem procentiem hipotekāro kredītu ņēmēju.

AS "SEB banka" valdes loceklis Kārlis Danēvičs skaidro: "Tas riska apgabals tātad ir cilvēki, kas ir aizņēmušies pēdējo divu gadu laikā un aizņēmušies par maksimumu. Ja jūs atrodaties tajā riska apgabalā, tad, protams, jābūt piesardzīgam, vērtējot, vai es šī mēneša maksājumu un nākamā mēneša maksājumu varēšu samaksāt, – negaidot to brīdi, kad jūs redzat, ka tas tomēr nebūs iespējams, un tad griezties pie bankas."

Neskatoties uz palielinātajām procentu likmēm, pašlaik cilvēku vēlme pēc kredītiem nav sevišķi sarukusi. Šajā ziņā Latvija atšķiras no citām valstīm.

AS "Citadele banka" ekonomists Mārtiņš Āboliņš stāsta: "Tādas ārkārtīgi lielas izmaiņas mēs šobrīd nevaram novērot. Tas varbūt atšķiras no citām valstīm. Mēs redzam gan ASV vai, teiksim, tepat Zviedrijā aktivitātes izmaiņas, aktivitātes kritums jau ir diezgan redzams. Mums pagaidām bez tādām ārkārtīgām svārstībām."

Lai gan pagaidām sabiedrības pārstāvji Latvijā jaunus hipotekāros kredītus arvien ņem vienlīdz aktīvi kā iepriekš, tendence varētu mainīties. Galvenokārt tas saistīts ar pašlaik miglainajām prognozēm par nākotni. 

AS "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļas vadītājs Baltijā Ainars Balcers uzsver: "Šajā ziņā noteikti tā nelielā neskaidrība par to, par cik tad pieaugs kredītu maksājumi un kad, cik lielu ietekmi atstās uz mājsaimniecības budžetu apkures rēķini tuvākajā ziemas sezonā. Tie arī ir tie galvenie faktori, kas šobrīd liek daudzām mājsaimniecībām izvērtēt, pārdomāt un nedaudz nogaidīt."

Mājsaimniecībām, kurām varētu būt grūtības samaksāt kredītus, var nākties aizdevumus restrukturizēt vai arī, piemēram, uz kādu laiku atlikt kredīta pamatsummas maksājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti