Dienas ziņas

Bauskas novada Ceraukstē slēdz pasta nodaļu

Dienas ziņas

Robežsardzes taktiskās mācības

No šodienas cenas arī eiro

Burtniekos pārdevēji satraukti par pāreju uz eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiro pārejas periods mazajiem veikaliem nozīmē visai palielus izdevumus, lai pielāgotu vai iegādātos jaunus kases aparātus. Tāpat tas ir apjomīgs darbs, lai visām precēm sarakstītu jaunās, dubultās cenu zīmes. Bet nelielos veikaliņus visvairāk biedē janvāra pirmās divas nedēļas, kad maksāt vēl varēs arī latos, taču atlikums būs jāizdod eiro.

Burtnieku centrā esošā veikala vadītāja Daina Šverna demonstrē, ka nākas strādāt ar divām marķēšanas pistolēm un cena latos un eiro jānorāda ir ikkatrai vissīkākajai precei.

Kā stāsta veikala „Krasti” darbiniece Nadžežda Šapkovska, šis laiks prasa iecietību un stiprus nervus, jo nereti eiro cenu pircēji uztver kā cenas paaugstinājumu.

Abos veikalos gan pārdevējas atzīst - cenu rakstīšana, protams, ir papildus darbs, bet tas arī vēl nebūtu tik nepaveicami, ja vien šīs cenas pa dienai nemainītos. Ilze Berga ir septiņu lauku veikalu īpašniece, viņa domā, ka ražotāji šo periodu jau izmanto, lai celtu cenas.

Bet kā galveno problēmu saistībā ar eiro ieviešanu lauku veikalos vērtē gaidāmās divas nedēļas janvārī, kad pārdevējiem būs jāstrādā ar abām valūtām un no latiem jāizdod eiro. Veikalu īpašniekiem tas nozīmē neziņu: cik vajadzēs eiro, ko mainīt, vai pietiks kontā naudas šo operāciju veikšanai.

Igaunijas pieredze liecina, ka nereti pircējs lauku veikalā ieradās ar visai palielas summas banknoti. Tādas situācijas tiek gadītas, jo laukos vieglāk ir aiziet uz veikalu un ar neliela pirkuma palīdzību samainīt naudu, nevis mērot ceļu uz banku. Tas ir arī jautājums par drošību, piemēram, autoveikaliem.

Bet šobrīd ne vien lauku veikalos, bet arī pilsētās pirmie eiro ieviešanas vēstneši ir maisiņi ar sakrātajiem viensantīmiem, arī viena un divu latu monētām. Tātad iedzīvotāji jau laikus tīra savas krājkasītes, lai atbrīvotos no monētām – vienkāršākais ceļš ir uz veikalu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti