Bulgārijā tūrisma sezona jau sākusies; darbinieku trūkumu risinās viesstrādnieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Bulgārija izbauda klimata pārmaiņu rezultātus, un tur aktīvā tūrisma sezona jau ir sākusies. Tūrisma ministrijai veiksmīgā sezona ir galvenā prioritāte, taču nozare arī saskaras ar problēmām – trūkst kvalificētu darbinieku, tāpēc plānots atvieglot viesstrādnieku piesaistīšanas noteikumus.

Balkānos pilnā sparā zied ceriņi un kastaņi, apliecinot, ka klimata pārmaiņu rezultātā reāli vasara šajos platuma grādos ir kļuvusi garāka un aptver arī maiju un septembri. Melnās jūras ostās piestāj pirmie kruīza kuģi ar atpūtniekiem, bet ielās un kafejnīcas skan visdažādākās valodas.

Lai gan jūras tūrisms joprojām ir līdera pozīcijās, speciālisti ar gandarījumu atzīst, ka agrāk populārās “alkohola” tūres aizvien biežāk nomaina alternatīvā atpūta  - lauku tūrisms, kā arī kultūrvēsturiskas ekskursijas, apvienotas ar SPA un balneoloģiskajām procedūrām.

Par spīti politiskajiem konfliktiem un ekonomiskajām krīzēm tūrisms Bulgārijā joprojām ir viena no stabilākajām un ienesīgākajām nozarēm. Pērn Melnās jūras kūrortus apmeklējuši vairāk nekā 8 miljoni tūristu no tuvām un tālām zemēm, arī lielākā daļa bulgāru pēdējos gados dod priekšroku atpūtai pašu mājās.

Šogad prognozes ir vēl optimistiskākas, tūrisma aģentūras atzīmē agro rezervāciju pieaugumu par 30 - 40 %, un ārzemju viesu skaits solās pārsniegt 11,5 miljonus.

Tiekoties ar preses un biznesa pārstāvjiem, tūrisma ministre Stella Baltova apliecināja, ka veiksmīga vasaras sezona ir viņas vadītā resora prioritāte numur viens un tiks darīts viss, lai tā noritētu bez problēmām.

Jau gada sākumā notika viesnīcu un restorānu kategorizācija, slēgti jauni līgumi par pludmaļu nomu, lai nodrošinātu glābēju klātbūtni  un medicīnisko palīdzību nepieciešamības gadījumā, kā arī pastiprināta kontrole par sanitāro normu ievērošanu. Galvenais uzdevums - saglabāt piedāvātā tūrisma produkta kvalitāti, lai cilvēki būtu apmierināti un atgrieztos arī nākamgad.

“Attiecībā uz ārzemju tūristiem nozare attīstās harmoniski, mērķtiecīgi un satur lielu izaugsmes potenciālu. Palielinājies gan tradicionālo atpūtnieku, gan biznesa apmeklējumu skaits,” stāsta Baltova.

Protams, bez grūtībām neiztikt. Viena no galvenajām problēmām ir kvalificētu kadru trūkums - nepietiek šoferu, viesmīļu, istabeņu. Bulgāri nereti dod priekšroku labāk atalgotam darbam ārzemēs.

Tāpēc Tūrisma ministrija plāno atvieglot procedūru, kas ļautu pieņemt darbā viesstrādniekus no valstīm ārpus Eiropas Savienības, piemēram, Moldāvijas, Ukrainas vai Gruzijas, uz ilgāku laiku nekā līdz šim noteiktās 90 dienas, lai sezonas vidū nenāktos meklēt jaunus darbiniekus.

Kamēr ūdens temperatūra vēl neļauj atvēsināties jūras viļņos, gan vietējie, gan atbraucēji meklē glābiņu no visai vasarīgās saules pie norasojuša alus kausa. Ar saviem vairāk nekā 70 litriem uz vienu iedzīvotāju gadā bulgāri gan ir vēl visai tālu no absolūtajiem čempioniem  - čehiem, kas var lepoties ar 142 litriem, taču dzintarainais, putojošais dzēriens te kļūst aizvien populārāks. Interesenti var apmeklēt arī vienīgo valstī tematisko muzeju, lai iepazītos ar alus brūvēšanas vēsturi un  jaunākajām tehnoloģijām, kā arī nobaudītu visdažādāko  garšu un stipruma dzērienus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti