Bulgārija pēc «South Stream» izbeigšanas atklāj plānus par jaunu gāzes projektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs trešdien paziņoja par plāniem, kas paredz piegādāt gāzi no Krievijas un citām valstīm uz Eiropu pēc tam, kad ir apturēts projekts "South Stream" ("Dienvidu plūsma").

""South Stream" ir vēsture. "Šobrīd darba kārtībā ir gāzes sadales centrs "Balkan"," viņš sacīja parlamentam valsts galvaspilsētā Sofijā.

Borisovs teica, ka Krievija varētu piekrist finansēt divu cauruļvadu ar kopējo jaudu 20 miljardi kubikmetru gāzes gadā būvniecību zem ūdens, pa kuru uz centru tiktu piegādāta gāze. Tālāk pa citu cauruļvadu gāze tiktu piegādāta citām Eiropas valstīm.

"Balkan" varētu saņemt gāzi ne tikai no Krievijas, bet arī no Azerbaidžānas pa būvniecības stadijā esošo Transanatolijas gāzes vadu, tādējādi izvairoties no Eiropas Savienības (ES) iebildumiem.

Par šo projektu informēts Bulgārijas eksperts norādīja, ka krātuve, kas tiktu būvēta netālu no Varnas pilsētas pie Melnās jūras, darbu varētu sākt 2021. līdz 2023.gadā.

Bulgārija šobrīd ir vienīgā ES dalībvalsts, kas gandrīz pilnībā ir atkarīga no Krievijas gāzes, kas tiek piegādāta caur Ukrainu.

Bulgārija aktīvi atbalstīja "South Stream" un ES projektu "Nabucco", kas arī ir ticis pārtraukts.

Sofija plāno apspriest "Balkan" Bulgārijas un Krievijas ekonomiskās sadarbības komitejā 27. un 28.februārī.

Borisovs paziņoja, ka Bulgārija centīsies panākt, lai šis projekts kļūtu par "Eiropas Komisijas prioritāti", piebilstot, ka ir "optimistisks" par tā realizāciju.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2014.gadā izbeidza projektu "South Stream", kura mērķis bija gāzes piegādēs Eiropai apiet Ukrainu, lēmumu pamatojot ar ES sadarbības trūkumu.

Pagājušajā gadā Maskava arī apturēja sarunas par cita gāzes vada - "TurkStream" (" Turcijas plūsma") - būvniecības projektu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti